Mide kanseri ve beslenme
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
artırır. Oysa poliansature yağ, vitamin A-C tüketimi gastrik kansere protektif etkiye sahip olabilir [214], Uruguay da yürütülen son bir çalışmada, meyve tüketimi konrol altına alınırsa bile, fruktoz ve glukoz alımı ile güçlü protektif ilişkiler bildirilmiş [215]. Rafine edilmiş şeker ve yağdan zengin beslenme gastrik kanserle sürekli ilişkisizdir [216]. Bizim çalışmamızda çaya katılan şeker miktarı üzerinden bu yorum yapıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Belkide Çalışma yaptığımız yörenin insanlarının tümünün şeker sevmesinden kaynaklanıyor. Nitrözasyon ve tuz (tütsülenmiş etler, sucuk, pastırma, sosis, tuzlu peynir, turşu, tuzlanmış salamuralı zeytin, et-et ürünleri, tandırda pişmiş beyaz ekmek, kırmızı pul biberi, kuruyemiş), nişasta (tatlı,beyaz ekmek,çiğ etten yapılmış yiyecekler ),sebze,meyve ve süt ürünleri (Meyve suyu, salata, sebze,meyve, yoğurt, yumurta, süt), çay ve kahve gibi içecek ve besin maddeleri anlamlı çıkmadı.Sonuç olarak,bizim çalışmamız mide kanseri ile besin grupları arasında bir ilişki kuramadı. Muhtemelen küçük çaplı bir çalışma olduğundan dolayıdır. Daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. ÖZET Türkiye'de tüm kanserler içinde mide kanseri erkeklerde ikincijcadınlarda üçüncü durumundadır.Mide kanseri Türkiye'de batıdan doğuya gidildikçe artar.Bunun sebebi bilinmiyor. Fakat tuzlamp-tütsülenmiş etler,tuzlamp-saklanmış sebzelerin fazla alımı ve taze sebze,meyvenin az alımı suçlanabilir.Bu çalışma Diyarbakır Dicle Üniversitesi Onkoloji Bölümünde yürütüldü.2004-2005 peryodunda 80 tane mide vakası analiz edildi.Bu hastaların genel özellikleri (yaş,cinsiyet,rneslek,ikamet yeri.öğrenim durumu,sosyoekonomik düzeyijkan grubu,sigara-alkol ve beslenme alışkanlıklan,geçirilmiş mide ameliyat öyküsü,ağız nijyeni,diş enfeksiyonUjdiş firçalama alışkanhğı^bistoloji,tümor lokalizasyonu ve evresi,metastatik hastalıkta gecikme,tanıda anemi) belirlendi.îstatistiki olarak yüzde hesabı kullanıldı. Çalışmaya katılan tüm mide kanserli hastaların analizinde; Anemi,ileri yaş,erkek cinsiyet, A kan grübıyıispeten sigara alışkanlığı,sebze-meyveden kısıtlı beslenme,kırsal kesimde yaşama, ekmeğini tandırda pişirmejkuyu yada çeşme suyu içme,evleri dar,nüfusları kalabalık,eğitim ve gelir düzey düşüklüğü, eğitim düzey düşüklüğü nedeniyle ağız hijyeni ve diş fırçalama alışkanlıkları eksik,önceden epigastrik yakınmaya sahip olma gibi genel özellikler baskın çıktı. Yukarıda sayılan parametrelerle mide kanser riski arasında pozitif ilişki saptandı.Vakalanmı büyük bir kısmı önceden epigastrik yakınma olduğu halde doktora gelmemiş yada gelememiş,tanı aldıklarında mide kanseri ileri evrede oluyordu.Baskın 62faistopatolojik bulgu adenokarsinom ve malign epitelyal tümordü.Tümor yerleşim yeri daha çok mide distalindeydi-Bunlan sosyoekonomik ve sosyokültürel düzey düşüklüğüne bağladık. Eylül 2005'ten itibaren Vaka-kontrol çalışması yürütüldü.80 hastamı zın 40'ına ulaşîlabildi.Mide kanserli vakalar ya ümversitemizin değişik birimlerinde yada dışarıda başka merkezlerde tam almışlar.îki kontrol grubu oluşturuldu.Birincisi sağlılı bireylerden,ikincisi mide kanserli vakaîann dışındaki malign vakalardan rastgele seçildi. Standartize edilmiş görüşmelerle yaygın olarak.Türkiye Toplumu'unda tüketilen 23 içecek ve gıda maddelerinin olağan kullanımını değerlendirildi.40 vaka ve 80 kontrol grublarmdan (40 sağlıklı birey ve 40 diğer kanserli vakalar) yaş,cinsiyet4kamet yeri5meslek,geçirilmiş mide amaliyatı ve mide rahatsızlık öyküsü,dişlerin fırçalama sıkhğı,dişlerde çürük,evin oda sayısı,evde oturanların sayısı,içme suyun kaynağı,evinde buzdolabı bulunma,sosyoekonomik ve eğitim düzeyi,alkol- sigara alışkanlığı ve diyetsel parametrelerden elde edilen veriler 'Pearson Chi-Square Testi' ile karşılaştırıldı.Mideye saldırgan özelliği olan tuzlanıp-saklanmış gıdalar (tütsülenmiş etier,sucuk,pastırma,sosis,tuzlu peynir,turşu,tuzlanmış salamuran zeytin,et-et ürünleri,tandırda pişmiş beyaz ekmekjarmızı pul biberijcuruyemiş) ve nişasta (tath,beyaz ekmek,çiğ etten yapılmış yiyecekler) ile mide kanseri arasında ilişki saptanmadı.Mide koruyucu etkisi olan meyve suyu,salata,sebze^eyve,yoğurt,çay4!ahve5yumurta,süt gibi gıdalarında mide kanseri ile ilişkisi görülmedi. Vaka grubumuzda katı margarin yağı ve aynı yağın aylık tüketim miktarı anlamlı çıku.Mide kanseri ile pozitif ilişkilidir. Sonuç olarak bizim çalışmamız mide kanseri ile besin grupları arasında bir ilişki kuramadi-Mühtemelen küçük çaplı bir çalışma olduğundan dolayıdır.Daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. SUMMARY Gastric cancer is the second cause of all malignancies of men and the third of women.The incidance of gastric cancer rises from west to east side of Turkey.The reason of this finding is unknown.Over consumption of salted-fumigated meat and salted vegetables and low intake of fresh fruit and vegetables can be accused.81 gastric cancer cases were analyzed in 2004-2005 period.Demographic features (age,sex,professionjresidanceJ[evel of education,socioeconomical status,blood group,habitutation of cigarette,alchol and nutritionhistory of gasric operation,dental enfectionjiabitutation of teeth brushingjhistology, localization and stage of tumor5delay in the diagnosis of metastatic disease and anemia at the diagnosis) of patient were determined.Percentage measurement was used for statistics.Anemia,advanced age,male gender,A blood group,cigarette smoking,low intake 63 faistopatolojik bulgu adenokarsinom ve malign epitelyal tümordü.Tümor yerleşim yeri daha çok mide distalindeydi-Bunlan sosyoekonomik ve sosyokültürel düzey düşüklüğüne bağladık. Eylül 2005'ten itibaren Vaka-kontrol çalışması yürütüldü.80 hastamı zın 40'ına ulaşîlabildi.Mide kanserli vakalar ya ümversitemizin değişik birimlerinde yada dışarıda başka merkezlerde tam almışlar.îki kontrol grubu oluşturuldu.Birincisi sağlılı bireylerden,ikincisi mide kanserli vakaîann dışındaki malign vakalardan rastgele seçildi. Standartize edilmiş görüşmelerle yaygın olarak.Türkiye Toplumu'unda tüketilen 23 içecek ve gıda maddelerinin olağan kullanımını değerlendirildi.40 vaka ve 80 kontrol grublarmdan (40 sağlıklı birey ve 40 diğer kanserli vakalar) yaş,cinsiyet4kamet yeri5meslek,geçirilmiş mide amaliyatı ve mide rahatsızlık öyküsü,dişlerin fırçalama sıkhğı,dişlerde çürük,evin oda sayısı,evde oturanların sayısı,içme suyun kaynağı,evinde buzdolabı bulunma,sosyoekonomik ve eğitim düzeyi,alkol- sigara alışkanlığı ve diyetsel parametrelerden elde edilen veriler 'Pearson Chi-Square Testi' ile karşılaştırıldı.Mideye saldırgan özelliği olan tuzlanıp-saklanmış gıdalar (tütsülenmiş etier,sucuk,pastırma,sosis,tuzlu peynir,turşu,tuzlanmış salamuran zeytin,et-et ürünleri,tandırda pişmiş beyaz ekmekjarmızı pul biberijcuruyemiş) ve nişasta (tath,beyaz ekmek,çiğ etten yapılmış yiyecekler) ile mide kanseri arasında ilişki saptanmadı.Mide koruyucu etkisi olan meyve suyu,salata,sebze^eyve,yoğurt,çay4!ahve5yumurta,süt gibi gıdalarında mide kanseri ile ilişkisi görülmedi. Vaka grubumuzda katı margarin yağı ve aynı yağın aylık tüketim miktarı anlamlı çıku.Mide kanseri ile pozitif ilişkilidir. Sonuç olarak bizim çalışmamız mide kanseri ile besin grupları arasında bir ilişki kuramadi-Mühtemelen küçük çaplı bir çalışma olduğundan dolayıdır.Daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. SUMMARY Gastric cancer is the second cause of all malignancies of men and the third of women.The incidance of gastric cancer rises from west to east side of Turkey.The reason of this finding is unknown.Over consumption of salted-fumigated meat and salted vegetables and low intake of fresh fruit and vegetables can be accused.81 gastric cancer cases were analyzed in 2004-2005 period.Demographic features (age,sex,professionjresidanceJ[evel of education,socioeconomical status,blood group,habitutation of cigarette,alchol and nutritionhistory of gasric operation,dental enfectionjiabitutation of teeth brushingjhistology, localization and stage of tumor5delay in the diagnosis of metastatic disease and anemia at the diagnosis) of patient were determined.Percentage measurement was used for statistics.Anemia,advanced age,male gender,A blood group,cigarette smoking,low intake 63of vegetable-fhüt,living in a rural area5cooking bread in an aven or drinking fountain water,living in a small hause,and crawded family,low level of education and income and history of epigastric tenderness were dominant in all of the gastric cancer patients that were included to the study.There was a positive correlation between these parameters and gastric cancer.Majority of patients didn't or couldn't appeald to hospital and the stage of disease was advanced at time of diagnosis.Dominant histologic typs were adenocarsinom and malign epitelial tumor localization of tile tumor was generally the distal portion of stomach. This find was related to the low level of socieconomic and sociocultural status. The study was carried at in case-control style from september,2005.They were diagnosed at various department of our universty or at an other medical center.Two control groups constitutedJFirst was formed of healty subject and second one was formed of nongastric malignancies.The consumption of 23 widespread consumpted food and drink of Turkish society was evaluated by standardized conservations demographic features of 40 cases and 80 control subject were compared by Pearson Chi-Square test We have not established a relative between gastric cancer and salted-preserved food that has agressive properties to stomach(fumigated meat,sausage,dired salted meat,salted cheese,pickle,brined and salted olive,aven cooked while bread^ed pepper,pip.These was also no correlation between gastric canser and food that has protective properties for stomach (fruit juice,salad,vegetable,yoghurt,tea,coffea5egg and milk).The monthly consumption of solid margarine oil was significant in our case group. în conclusion,there was no significant relation between gastric cancer and food groups in our study.Wide ranged studies are required. KAYNAKLAR 1. Correa P, Haenszel W, Cuello C, Tannenbaum S, Archer M (1975). A model for gastric cancer epidemiology. Lancet 2: 58±60. 2. Asghar RJ, Parsonnet J. Helicobacter pylori and risk for gastric adenocarcinoma. Semin,Gastrointest Dis 2001; 12:203-208. 3. Akdoğan RA, Arslan M, Özden A, Şahin B, Yılmaz U, Soykan î, Mide Ttimörleri,Gastroenteroloji, Türk Gastroenteroloji Vakfı, 2002:107-1 12. 4. Fonseca L, Yonemeru Y. Aretxabala X-D et al. P53 detection as a prognostic factor in early gastric cancer. Oncology 1994;51:485-490. 5. Yonemura Y, Ninomiya I, Ohayama S et al. Correlation of c-erbB-2 protein expression and lymph node status in early gastric cancer. Onkology 1992;49:363-367. 64
Collections