Isparta-Burdur yöresi şarap üretimi ve atıklarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışma, Isparta-Burdur yöresinde şarap üretimi ve atık maddelerin değerlendirilmesini kapsamaktadır. Bölgedeki şarap üretim merkezlerinde (Isparta-Gönen, îğdecik, Baladız (Gümüşgün), -Atabey-Uluborlu-Senirkent-Burdur) şarap üretimi ticari açıdan pek önemsenmemektedir. Genellikle bazı aileler kendi ihtiyaçları oranında şarap üretimi yapmaktadırlar. Araştırma sahasında 9371 hektar alanda üzüm üretimi yapılmaktadır. Bu üretim alanlarından yılda yaklaşık 59-60 bin ton üzüm elde edilmektedir. Bunun %15- 20 kadarı şarap üretiminde kullanılmaktadır. Teknik üretimle bölgemiz üretim yöntemleri incelenmiştir ve karşılaştırılmıştır. Şarap üretimi sırasında oluşan ve elde edilen atık maddeler şarap taşı, tortu ve cibre'dir. Bu atık maddeler bölgede yeterince değerlendirilmemektedir. Atık maddelerden şarap taşı, üzümün fermentasyonu sırasında ve dinlendirilmesinde biriken bir tortudur. Laboratuvar çalışmalarında şarap taşı içindeki tartaratların bazik çözeltide tam çözünmesinde tane büyüklüğü, çözgen konsantrasyonu, sıcaklık ve pH ile, KHT halinde yeniden çöktürmede sıcaklık, yabancı iyon ve ortak iyon etkileri incelenmiştir. Bunun yanında renk oluşumu ve bakteri etkilerinin önlenmesi şartları da saptanmıştır. Çalışmada önce KET elde edilmiş, bundan çıkarak tartarik asit ve Rachelle tuzu elde edilmiştir. Sonuç olarak bölgemizde belirli bir oranda şarap üretimi vardır. Üretim teknik yöntemlerle yapılmamaktadır. Elde edilen şarap genellikle bazı aileler tarafından tüketildiğinden ekonomiye katkısı yok denecek kadar azdır. Buda gösteriyorki atık maddeler yeterince değerlendirilmemektedir. ABSTRACT This study contains production of wine in Isparta-Burdur region and realiging naive of old matters Production of wine isn't considered important in commercial relation in the centres of wine production in the region. (İsparta, Gönen, tğdecik, Baladız (OOmOşgOn), Atabey, Uluborlu, Senirkent, Burdur). Generally people products wine how much they need. Grapes are grown in 9371 hectare in the exploration area. Nearly 59-60 thousand ton grapes are growm in this region 15-20 percent of it is used for production of wine. Technique production systems and production systems of the region. Were studied and compared. The old matters which are produced during the production of wine are wine- stone, sediment and residue of pressed grapes. The old matters aren't considered important much enough in this region. Wine-stone which is one of the old matters is sediment which accumulates during the fermentation of grapes and relaxation of it. In laboratory studies, tartrates in wine-stone and their characteristics such as the particle size, concentration, temperature and pH, which affect the solubility in alkaline solution and to investigate the affects of temperature, pH, stranger ion and partner ion in the reprecipitation of tartrate as potassium hydrogen tartrate (KHT) were examined. Mean while formation of colour and contations of prevention of bacterium influences were also determined. İh this study at first potassium hydrogen tartrate (KHT) was produced and then tartaric acids and Rachelle salt were produced. As a result in this region wine is being produced. But this production isn't being made by technique systems. Wine which is produced in this region is generally used up by the families so its supplement to economy is very little. It shows that the old matters aren't considered important.
Collections