Türkiye`nin Avrupa Birliği ortak tarım politikasına uyum süreci
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIMPOLİTİKASINA UYUM SÜRECİHATİCE FULYA NERGİZÖZETAvrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının gerek ekonomik gerek siyasianlamda ortak bir çerçevede yönetilmesi esasına dayanan Ortak Tarım Politikası (OTP),AB'nin ilk ortak politikasıdır. Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası, hem tarımın sonderece hayati bir işlev olan beslenme ile doğrudan bağlantılı olması, hem de AB bütçesininen büyük kısmının OTP'ye ayrılması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır.AB, en eski politikalarından olan Ortak Tarım Politikası ile, Birlik içindeki olası gıdayetersizliklerinin önüne geçmeyi, verimli, sağlıklı ve çevre dostu bir üretim altyapısınakavuşmayı ve AB'nin gıda alanındaki dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.Toplulukta, tarımsal üretimi arttırmak, üreticilere daha iyi bir yaşam seviyesi yaratmakve piyasaları istikrara kavuşturarak arzın devamlılığını sağlamak hedeflerini gerçekleştirmeküzere, 1960 yılında tesis edilen Ortak Tarım Politikası kuruluşundan bu yana süreklireformlara konu olmakla birlikte işleyiş mekanizmaları açısından istikrarlı bir yapısergilemektedir.Bu çalışma, Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığı sürecinde uyum sağlaması gerekenalanlar içerisinde en önemlilerinden birini oluşturan tarım sektöründe Avrupa Birliği veTürk tarım politikalarının mevcut uygulamalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası'nın oluşumu, işleyişi,söz konusu politikanın 1968'den günümüze geçirdiği reformlar incelenmiştir. İkincibölümde ise Türk tarım politikası , Topluluk Ortak Tarım Politikası ile karşılaştırılarakuyumu değerlendirilmiştir. Turkey?s adaptation process to common agricultural policy of EuropeanUnionHATİCE FULYA NERGİZSUMMARYThe Common Agricultural Policy (CAP), based upon the management of agriculturalpolicies of the member countries of the EU within a joint framework both economically andpolitically, is the first common policy of the EU. Furthermore, the CAP within the EU has anadditional with nutrition and allocation of the largest share of the EU budget to the CAP.Through the CAP, which is one of the earliest, the EU aims to prevent possible foodshortages within the Union,to establish a productive, healty and environment-friend farminginfrastructure, and to eliminate foreign-dependance of the EU in the field of food.The CAP, which was set up in 1960 in order to increase agricultural production, toprovide procedures with better living conditions, and to ensure sustainability of supply byachieving stability in markets, exhibits a steady structure in view of operational mechanismsalthough subjected to reforms since its establishment.The aim of this study is to put forward the existing practices of the EU and TurkishAgricultural Policies within the framework of agriculture sector,which constitutes one of themajor areas to be complied with by Turkey during its membership process.In the first part of the study, the establishment and functioning of the CAP, as well asthe reforms undergone by the so-called policy since 1968 by now were reviewed. In thesecond part, however, Turkish Agricultural Policy was compared with the CAP, and theharmonization between the two policies was evaluated.
Collections