Yenişarbademli (Isparta) yöresindeki ceviz tiplerinin (Juglans regia L. ) seleksiyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
m ÖZET Yenişarbademli yöresinde iki yıl süre ile yapılan (2000-2001) ceviz seleksiyon çalışması sırasında 2000' den fazla ağaç dikkate alınmış ve bunların 119' undan meyve örneği alınmaya değer bulunmuştur. Meyve örneği alman bu tiplerde önemli meyve özellikleri ve ağaç özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda 10 ceviz tipi selekte edilmiştir. Seçilen tiplerin meyve ağırlıkları 8.43 g (32.YŞ.031) ile 11.09 g (32.YŞ.023), iç ağırlıkları 4.35 g (32.YŞ.031) üe 6.32 g (32.YŞ.023), iç oranlan % 48.89 (32.YŞ.088) ile% 57.41 (32.YŞ.060), kabuk kalınlıkları 0.83 mm (32.YŞ.098) ile 1.47 mm (32.YŞ.119), kül oram %1.26 (32.YŞ.031) ile % 2.06 (32.YŞ.099), protein oram %15.17 (32.YŞ.023) ile % 19.24 (32.YŞ.088), yağ oram %61.97 (32.YŞ.099) ile % 70.92 (32.YŞ.023), palmitik asit oram %5.24 (32.YŞ.075) ile % 7.62 (32.YŞ.060), stearik asit oram %2.56 (32.YŞ.099) ile % 3.67 (32.YŞ.098), oleik asit oram %21.18 (32.YŞ.098) ile % 40.20 (32.YŞ.119), linoleik asit oram %43.94 (32.YŞ.119) ile % 60.12 (32.YŞ.098), linolenik asit oram %9.91 (32.YŞ.119) ile % 11.51 (32.YŞ.023) arasında bulunmuştur. Seçilen tiplerin T si protandrous ve 3'ü homogamous çiçeklenme şekli göstermiştir. Sonuç olarak; (32.YŞ.060), (32.YŞ.023), (32.YŞ.097), (32.YŞ.031), (32.YŞ.075), (32.YŞ.098), (32.YŞ.051), (32.YŞ.099), (32.YŞ.088) ve (32.YŞ.119) nolu tipler dikkate değer bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Ceviz, seleksiyon, meyve özellikleri. IV ABSTRACT Walnut trees grown from seed over 2000 during this selection study carried out for two years (2000-2001) in Yenişarbademli district were investigated. Fruit samples from 119 walnut trees were collected. Important fruit characteristics and tree characteristics in these walnut types were examined. At the end of this study 10 types were selected. In these selected types' the average fruit weights, kernel percentages, shell thicknesses, ash contents, protein contents, oil contents, palmitic acid contents, stearic acid contents, oleic acid contents, linoleic acid contents and linolenic acid contents; 8.43 - 11.09 g, 4.35 - 6.32 g, 48.89 - 57.41 %, 0.83 - 1.47 mm, 1.26 - 2.06 %, 15.17 - 19 %, 61.97 - 70.92 %, 5.24 - 7.62 %, 2.56 - 3.67 %, 21.18 - 40.20 %, 43.94-60.12 % and 9.91-11.51 % were found to be, respectively. In respect to flowering characteristics, seven types were protoandrous and three types were homogamous within selected types. As a result; (32.YŞ.060), (32.YŞ.023), (32.YŞ.097), (32.YŞ.031), (32.YŞ.075), (32.YŞ.098), (32.YŞ.051), (32.YŞ.099), (32.YŞ.088) and (32.YŞ.119) were found to be promising walnut types and are the suggested that they should be considered for further studies. KEY WORDS: Walnut, selection, fruit characteristics.
Collections