Süt ve ürünleri, turşu ve silajdan laktobasil türlerinin izolasyonu ve nitrik oksit oluşturma yeteneklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada, Isparta ve çevresinden sağlanan, çiğ süt, tuzsuz mutfak tereyağı, Beyaz peynir, yoğurt, turşu ve silaj örneklerinden laktik asit bakterileri izole edilmiştir. Bu bakterilerin nitrik oksit (NO) oluşturma yetenekleri ve oluşturdukları NO miktarları belirlenmiştir. İzole edilen 1534 adet bakterinin NO oluşturma yeteneği MRS-Mb ağarda incelenmiştir. Bu besiyerinde Metmiyoglobini nitrosomiyoglobine dönüştürerek renk değişimi ve zon oluşturan 10 adet bakterinin tanısı yapılmış ve stoğa alınmıştır. Tanı testleri sonucunda 10 adet bakteriden 5 adedinin Lactobacillus plantarum (Slb, Tl 19, Zl, Z2, Z3), 3 adedinin Pediococcus acidilactici (S2, S3, S la), 2 adedinin Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum (P2, P10) olduğu tespit edilmiştir. Tanısı yapılan 10 adet izolatın NO üretim düzeyleri MRS-Mb-sıvı besiyerinde spektrofotometrik olarak ölçülmüş ve nitirit cinsinden hesaplanmıştır. Nitrit formunda belirlenen NO miktarı türler arasında farklılık gösterdiği gibi aynı türün değişik suşları arasında da farklılık göstermektedir. Tanımlaması yapılan bakteriler arasında oluşturdukları en yüksek NO miktarı (nitrit formunda), 51.479 um ile P. acidilactici S2' de gözlenirken bunu, 51.270 um L. plantarum T119 ve 50.237 )Am ile P. acidilactici S3 izlemiştir. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum, Pediococcus acidilactici, miyoglobin, nitrosomiyoglobin. VI ABSTRACT In this study, nitric oxide producing (NOP) lactic acid bacteria were isolated from raw milk, unsalted butter, white cheese, yogurt, pickles and silage samples from the İsparta region. Nitric oxide (NO) formation ability of 1534 bacteria were tested in MRS-Mb agar plates, and the concentrations of nitric oxide produced were also reported. Ten-NOP-bacteria which had color change and formed zones due to the conversion of metmyoglobin to nitrosomyoglobin were identified. Pure cultures were prepared. After identification tests, five of ten bacteria were Lactobacillus plantarum (Sib, T119, Zl, Z2, Z3), three were Pediococcus acidilactici (S2, S3, Sla), and two were Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum (P2, PlOj. NO formation ability were measured in MRS-Mb broth using a spectrophotometric method. There were differences not only among the genera but also among the strains of a genus. It has been observed that the highest NO concentrations (51.479 /xm, 51.270 um 50.237 urn) were produced by P. acidilactici S2, L. plantarum Tl 19, and P. acidilactici S3, respectively. Key Words: Nitric oxide, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum, Pediococcus acidilactici, myoglobin, nitrosomyoglobin.
Collections