Aspartam ve bozunma ürünlerinin ters faz yüksek performans sıvı kromatografik ayrımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Aspartam, L-aspartik asit ve L-fenilalanin amino asitlerinden oluşmuş düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Bu yapı, iki tip bağ içerir ve kararlılıkları, aspartamın kullanıldığı sisteme bağlıdır. Bu bağlardan, daha duyarlı olan ester bağıdır. Nem, sıcaklık ve pH gibi çeşitli koşulların etkisinde hidroliz olarak aspartilfenilalanine(AP), siklohidrolizle diketopiperazine (DKP) dönüşür. Diketopiperazin halkası aspartilfenilalanini ve bu dipeptit de kendini oluşturan amino asitleri oluşturur. Son yıllarda yüksek performans sıvı kromatografı yöntemi (HPLC), hızlı, oldukça basit olması ve çeşitli numune tiplerinde yeterli kantitatif sonuçlar vermesinden dolayı, aspartam ve bozunma ürünlerinin tayininde tercih edilen bir yöntem haline gelmektedir. Bu çalışmada, bu bileşiklerin tayini için basit, duyarlı ve hızlı izokratik sıvı kromatografi yönteminin geliştirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Organik modifiyerin derişimi ve sulu organik mobil fazın pH' sı aspartam ve bozunma ürünlerinin ayırımı için optimize edilmiştir. Mobil faz bileşimi, çözücü polarite skalası ile alıkonma parametreleri arasındaki ilişki kullanılarak optimize edilmiş ve kromatografik alıkonma ile Reichartd ETN değeri arasında lineer ilişki elde edilmiştir. Önerilen iyon çifti ters faz HPLC yöntemi, bu bileşiklerin optimum ayrımına imkan tanımaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Aspartam,aspartilfenilalanin, diketopiperazin,HPLC, EtN UJl*' 'S^'* ABSTRACT Aspartame is a low-calorie nutritive sweetener composed of two amino acids, L- aspartic acid and L-phenylalanine. This structure contains a pair of bonds whose stability depends upon the system in which aspartame is used. The most sensitive of these bonds is the ester linkage. Under certain conditions of moisture, temperature and pH, this bond may hydrolyze to produce aspartylphenylalanine (AP), or cyclohydrolyze to produce the corresponding diketopiperazine (DKP). The DKP ring can, in turn, open to form AP, and ultimately the AP can hydrolyze to the individual amino acids. In recent years the use of high-performance liquid chromatography (HPLC) has become the method of choice for aspartame and breakdown products analysis. Because it is rapid and relatively simple while generally providing good quantitative results for many types of samples. In this work the development of a simple, sensitive, fast isocratic liquid chromatography method for the simultaneous determination of these compounds is reported. The proportion of the organic modifier and the pH of the hydro-organic mobile phase were optimised in order to separate aspartame and breakdown products. The composition of the mobile phase was optimised by establishing relationships between retention parameters and the scale of solvent polarity and, linear corelations between the chromatographic retention and Reichartd EtN were obtained. The ion-pair reversed phase HPLC method described allowed for the optimal resolution of these compounds. KEYWORDS : Aspartame, aspartylphenylalanine, diketopiperazine, HPLC, EtN
Collections