Zorlamalı tüy döktürülen yumurta tavuklarında değişik açlık sürelerinin yumurta verim performansı ile yumurta iç ve kabuk kalite kriterleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
11 ÖZET Bu araştırma, farklı açlık sürelerinin zorlamalı tüy döktürülen yumurtacı tavuklarda yumurta verim performansı, yumurta iç kalitesi ve kabuk kalitesi üzerine olan etkileri ile en uygun açlık süresinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 80 haftalık yaştaki Nick- Chick genotipinde ticari yumurtacı tavuklar kullanılmıştır. Araştırma 4 gruptan oluşmuş, birinci gruptaki tavuklar tüy döktürülmemiş (kontrol), ikinci, üçüncü ve dördüncü gruplar sırasıyla 8, 12 ve 16 gün aç bırakmak suretiyle zorlamalı tüy dökümüne tabi tutulmuşlardır. Tüy döktürülen ikinci, üçüncü ve dördüncü gruplarda açlık süresindeki canlı ağırlık kayıpları sırasıyla % 23.21, % 26.43 ve % 32.66 düzeyinde olmuştur. Denemedeki gruplarda tavuk/gün esasma göre yumurta verimi sırasıyla % 54.84, % 63.42, % 66.63 ve % 66.22; yumurta ağırlığı 69.81, 70.86, 70.84 ve 70.22 g; tavuk-gün esasma göre toplam yumurta 92.03,96.31, 97.95 ve 93.94 adet; tavuk-kümes esasına göre toplam yumurta 88.12, 94.46, 96.22 ve 91.70 adet; kınk-çatlak yumurta oranı % 6.96, % 5.39, % 5.30 ve % 5.78; kabuksuz yumurta oranı % 8.42, % 6.26, % 4.34 ve % 4.92 olup, toplam yumurta sayısı hariç diğer bütün özellikler yönünden gruplar arasında belirlenen farklılıklar önemli bulunmuştur (PO.05). Yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından istatistiki farklılık sadece kontrol grubu ile tüy döktürülen gruplar arasında çıkmıştır (PO.05). Zorlamalı tüy döktürülen gruplarda kabuk kalınlığı hariç diğer tüm yumurta kalite kriterleri deneme basma göre iyileşmiştir. Oransal kabuk ağırlığı, sarı yüksekliği ve sarı çapı hariç diğer bütün kalite kriterleri yönünden kontrol grubu ile diğer gruplar arasındaki farklılıklar önemli olup (P<0.05) en iyi değerler 12 ve 16 gün aç bırakılarak zorlamalı tüy döktürülen gruplardan elde edilmiştir. Bu araştırmada, yumurta verimi, tavuk basma toplam yumurta, yemden yararlanma değeri, kınk-çatlak yumurta oranı ve yumurta kalitesi gibi ekonomik önemi olan kriterler yönünden ikinci verim döneminde en iyi performans 12 gün aç bırakılan grupta olmuştur. Sonuç olarak, zorlamalı tüy dökümünün sahadaki pratik uygulamalarında aç bırakma metodunun basan ile uygulanabileceği ve bu metodun ikinci verim dönemi verim kriterleri ve yumurta kalitesi açısından tatminkar sonuçlar verdiği söylenebilir. Metodun başanyla uygulanabilmesi tavukların açlık sonu canlı ağırlık kaybının % 26-27 arasında gerçekleşerek % 30' dan fazla olmamasına bağlı görünmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Yumurtacı tavuk, tüy dökümü, açlık süresi, yumurta verim performansı, yumurta iç ve dış kalitesi m ABSTRACT This study was carried out to investigate the effects of varying length of feed withdrawal on egg production performance, internal egg quality and egg shell quality of forced moult laying hens at postmoult period. Also determination of the optimum starving period was aimed. A total of four hundred and eight 80 week-old white laying hens (Nick chick) were randomly assigned to four treatments, which consisted of fed unmoulted controls or hens fasted for 8, 12 and 16 days. The trial was lasted for 24 weeks following initiation of fasting. The body weights of forced moult hens for 8, 12 and 16 days last at the level of 23.21 %, 26.43 % and 32.66 % respectively. Hen-day egg production of treatments was 54.84 %, 63.42 %, 66.63 % and 66.22 %; egg weight was 69.81 g, 70.86 g, 70.84 g and 70.22 g respectively. Total egg production as hen-day was 92.03, 96.31, 97.95 and 93.94; as hen- housed was 88.12, 94.46, 96.22 and 91.70 respectively. Total egg production was not effected by the treatments. Cracked egg ratio was 6.96 %, 5.39 %, 5.30 % and 5.78 %; shelless egg ratio was 8.42 %, 6.26 %, 4.34 % and 4.92 % respectively. Feed consumption and feed conversion ratio of unmoulted hens were significantly different of each other (P<0.05). Forced moulting enhanced all egg quality characteristics except egg shell thickness, when compared to initiation of the trial. Except rational egg shell weight, egg yolk weight and egg yolk diameter findings, all other egg quality parameters of moulted treatments were significantly different than that of control treatment. However, better results were determined of hens were fasted for 12 and 16 days. Hens, starved for 12 days at resting period performed better hen-day egg production, total eggs per hen (hen-housed), feed conversion ratio and egg quality characteristics than those other treatments at postmoult production period. As a results of this study, it is concluded fasting hens for different periods at resting period could be practice successfully. The results also indicated that fasting periods of more than 8 days may yield satisfactory egg production performance and egg quality characteristics. It seems, successful applications of method depends on body weight loss achieved at the level of 26-27 %, but not more than 30 %. KEY WORDS: Laying hen, forced moulting, starving period, egg production performance, internal and external egg quality
Collections