Yalancı iğde (Hippophae rhamnoides L. ) meyve (tohum)-fidan özellikleri ile fidanlıkta fidan yetiştirme tekniği üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Bu çalışmada, Yalancı İğde'nin Kastamonu ve Çankırı yörelerine ait 4 populasy onunun bazı tohum ve fidan özellikleri ile fidanlık koşullarında değişik fidan sıklığının (0-3. Ocm, 3.1 -6.0cm, 6.1 -9.0cm, ve 9.1-12.0cm) 1+0 yaşlı fidanların kök boğazı çapı, fidan boyu ve gövde/kök taze ağırlığı oranına olan etkileri incelenmiştir. Tohuma ait ölçüm ve tespitler laboratuarda, fidan sıklık denemeleri ise Eğirdir Orman Fidanlığı'nda gerçekleştirilmiştir. Fidan sıklık denemeleri `Tesadüf Blokları Deneme Desenine` uygun 3 tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Yalancı İğde tohum özellikleri ve fidan sıklık denemelerine ait değerlendirmelerden ortaya çıkan bulgular, şunlardır; Fidanlıklarda nitelikli fidan üretimi açısından önemli olan tohum 1000 dane ağırlığı, çimlenme enerjisi ve yüzdesi en fazla `Kadınçayır` populasyonu, en az ise `İnköy` populasyonuna ait tohumlarda saptanmıştır. Fidan sıklık denemelerinde ise, fidan kök boğazı çapı, fidan boyu ve gövde/kök taze ağırlığı oram bakımından en uygun sıklık 6.1-9.0 cm sıklıkta yetiştirilen fidan sıklığından elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yalancı îğde, Tohum Özellikleri, Fidan Sıklığı IV ABSTRACT In this study, some seed and seedling characteristics of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) from 4 populations in Kastamonu and Cankiri were studied. One- year-old seedlings were grown in a nursery with 0-3, 3.1-6.0, 6.1-9.0 and 9.1-12.0 cm spacings, and the effects of different spacings on seedling characteristics, including root-collar diameter, seedling height and shoot/root fresh weight ratio, were determined. Seed characteristics were determined in a laboratory, while spacing study was conducted at Eğirdir Forest Nursery. Randomized block design with three replications was used for the spacing study. Results of the studies on seed characteristics and seedling spacing were as follows: Seed characteristics, including 1000-seed- weight, germination energy and percentage, which are critical for quality seedling production in nurseries, were greatest for seeds obtained from `Kadincayir` population and least for `Inkoy` population. In addition, spacing study revealed that seedlings produced at 6.1-9.0 cm spacing were the best in terms of root-collar diameter, seedling height and shoot/root fresh weight ratio. Keywords: Sea Buckthorn, Seed Characteristics, Seedling Spacing
Collections