Çiğ yada teknolojik işlemden geçirilmiş fiğin (Vicia sativa) anaç bıldırcın rasyonlarında kullanılma olanakları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırma soya küspesi yerine % 10 yada % 20 çiğ, yıkanmış yada otoklavlanmış fiğin anaç Japon bıldırcını rasyonlarında yumurta verimi, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, ölüm oranı, bazı yumurta ve kuluçka kriterleri üzerine olan etkilerini test etmek amacı ile yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde 13 hafta süreyle 196 dişi ve 84 erkek olmak üzere toplam 280 adet hayvan üzerinde 4 tekerrürlü 7 grup olarak planlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, rasyonlara % 10 düzeyinde ilave edilen çiğ fiğ, incelenen kriterler açısından herhangi olumsuz bir etkide bulunmamıştır (P>0.05). % 20 düzeyinde katılan çiğ fiğ ise yumurta verimini önemli derecede (P<0.01) düşürmüş, yıkama işlemi bu kriterde iyileşme sağlamış (P<0.05), otoklavlama ise iyileşme sağlayamamıştır (PO.01). Ayrıca % 20 düzeyindeki çiğ fiğ, yem değerlendirme sayısını kısmen kötüleştirmiş (P>0.05), otoklavlama ve yıkama işlemleri bu kriterde kısmen iyileşme sağlamıştır (P>0.05). Araştırmada % 20 yıkanmış yada otoklavlanmış fiğ ilave edilen grup, kontrol grubuna nazaran daha düşük civciv ağırlığı vermiştir (P<0.05). Araştırmada yem tüketimi, ölüm oranı, kuluçka randımanı, döllülük oram, canlı ağırlık artışı ve bazı yumurta kriterleri, gruplar arasında farklılık yaratmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak denilebilir ki; besi performansı ve bazı yumurta kriterleri etkilenmeksizin, anaç bıldırcın rasyonlanna % 10 oranında fiğ ilavesi yapılabilir. Ancak % 20 çiğ fiğ ilavesi ise yumurta verimini önemli derecede, yem değerlendirme sayışım ise kısmen kötüleştirmektedir. Yıkama işlemi yumurta verimini arttırırken, otoklavlama etkili olmamaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Japon bıldırcını; fiğ ( Vicia sativa L.), yıkama, otoklavlama, performans, bazı yumurta ve kuluçka kriterleri Ill ABSTRACT The purpose of this research was to investigate the effects of inclusion of % 10, % 20 raw, water-soaked or autoclaved vetch seeds as replacement for soybean meal to parent Japanese quails on egg production, feed intake, feed efficiency, mortality rate, some egg and hatching parameters. Trial was carried out using a total of 280 quails, consisting of 196 female and 84 male in a randomised-blocks design using 4 replications and 7 groups for a period of 13 weeks. The results showed that inclusion of 10 % raw vetch had no significant effects on the parameters mentioned above compared to control group (P>0.05). Inclusion of 20 % raw vetch in diet reduced egg production (PO.01), whereas water-soaked vetch improved the egg production (P<0.05), and autoclaved vetch did not affect this parameter (PO.01). When 20 % raw vetch was added in ration, feed efficiency was partly deteriorated (P>0.05), whereas this parameter tend to improve by autoclaved or water-soaked vetch (P>0.05). When 20 % water-soaked or autoclaved vetch were used in ration, chick weights of these groups were lower than control group (PO.05). In this study, there were no differences among the groups in terms of feed intake, mortality rate, hatchability, fertility rate, weight gains and some egg criteria. These results showed that 10 % raw vetch could be added in parent quail ration without affecting the performance and some of the egg parameters. However, 20 % raw vetch in quail diets significantly deteriorated egg production and feed efficiency partly. While water-soaked vetch caused an improvement in egg production, autoclaved vetch in the diet did not affect this criteria. KEY WORDS : Japanese quail, vetch ( Vicia sativa L.), water-soaked, autoclaved, performance, egg and hatching parameters.
Collections