Isparta ve yöresinde üretilen ev yapımı tarhanaların mikrobiyolojik ve teknolojik özellikleri
dc.contributor.advisor | Özçelik, Sami | |
dc.contributor.author | Soyyiğit, Hatice | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:33:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:33:20Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289080 | |
dc.description.abstract | ivÖZETBu çalışmada, Isparta ve yöresinden toplanan 27 adet ev yapımı tarhana, araştırmamateryali olarak kullanılmıştır. Bu örneklerin 23 adedi un tarhanası, 4 adedi göcetarhanasıdır. Bütün tarhanaların mikrobiyolojik muayenesi ve kimyasal analizleriyapılmıştır.Tarhanaların, pH'ı 3.61-4.86 değerleri arasında; asitliği % 4.91-36.62; nemi % 8.46-15.38; külü % 1.63-13.19; HCl'de çözünmeyen külü % 0.027-0.198; proteini %12.79-21.58; tuzu % 1.29-12.43 ve yağı % 1.35-7.90 değerleri arasındabulunmuştur.Tarhanalarda toplam bakteri sayım sonuçları 1.4Ã103-2.1Ã107 kob/g kurumadde;laktik asit bakterileri sayım sonuçları <10-1.0Ã107 kob/g kurumadde; maya-küfsayım sonuçları <10-3.3Ã107 kob/g kuru madde ve laktik Streptococcus sayımsonuçları 2.1Ã103-1.0Ã107 kob/g kurumadde arasında bulunmuştur.İncelenen örneklerde Staphylococcus aureus ve Enterococcus sp. <10 kob/gkurumadde olarak bulunmuştur. Koliform bakteri ise <3 kob/g kurumadde olarakbulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Tarhana, laktik asit fermentasyonu, laktik asit bakterileri | |
dc.description.abstract | vABSTRACTIn this study, 27 home-made tarhana samples were collected in Isparta region/Turkeyand investigated. The 23 samples were flour tarhana and the 4 samples were göcetarhana. Microbiological counts and chemical analysis of all tarhana samples weredeterminated.The pH values of samples ranged from 3.61 to 4.86 ; acidities were between 4.91-36.62 % ; moisture contents were 8.46-15.38 % ; ash contents were between 1.63-13.19 % ; HCl insoluble ash results were between 0.027-0.198 % ; protein contentswere between 12.79-21.58 % ; salt contents were between 1.29-12.43 % and fatcontents were between 1.35-7.90.In the tarhana samples, total bacterial counts were 1.4Ã103-2.1Ã107 cfu/g dry basis ;lactic acid bacteria counts were <10-1.0Ã107 cfu/g dry basis; yeasts and mouldscounts were <10-3.3Ã107 cfu/g dry basis and lactic Streptococcus counts werebetween 2.1Ã103-1.0Ã107 cfu/g dry basis.In tarhana samples, Staphylococcus aureus and Enterococcus sp. counts were <10cfu/g dry basis. Coliform bacteria count was <3 cfu/g dry basis.Key Words: Tarhana, lactic acid fermentation, lactic acid bacteria | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Isparta ve yöresinde üretilen ev yapımı tarhanaların mikrobiyolojik ve teknolojik özellikleri | |
dc.title.alternative | Microbiological and technological properties of home made tarhanas made in Isparta-region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 171547 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 184292 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |