Mikrobiyel yolla üretilen indol asetik asidin zeytin hasadında kullanılma olanakları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
iÖZETBu çalışmada, Gibberella fujikuroi kullanılarak, bitki büyüme maddelerinden indol-3-asetik asit (İAA) üretimi doğal olarak sağlanmış ve mikroorganizma tarafındanüretilen bu hormonun miktarı spektrofotometrik yöntemle tayin edilmiştir. Eldeedilen hormonun zeytin ağaçlarına pülverize edilmesiyle meyve ve yaprak dökülmesiüzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca aylık periyotlarla zeytin meyvesinin protein,pektin ve selüloz tayinleri yapılarak, meyve tutumundan hasada kadar olan evredekideğişimler incelenmiştir. Çalışma tesadüf parselleri deneme planına uygun olarakkurulmuştur.Gibberella fujikuroi tarafından üretilen İAA miktarının inkübasyon boyunca öncekademeli olarak artmış ve 5. günde en fazla üretime ulaşıldığı gözlenmiştir. 5.günden sonra ise İAA üretimleri hızla azalarak, başlangıç değerlerine yakın düzeydebelirlenmiştir. İAA üretilmesi amacıyla gerçekleştirilen 6 denemede Gibberellafujikuroi tarafından üretilen İAA miktarları sırasıyla 2. günde 0,044-0,084 ppm; 5.günde 14-38850 ppm; 8. günde 2-1975 ppm arasında değişmiştir..Olgunlaşma periyodu süresince Temmuz ayında selüloz miktarı %7,34 iken gelişimebağlı olarak azalmış, Aralık ayında %5,55' e düzeyinde belirlenmiştir. Ortalamaprotein miktarı %1,75 iken, Aralık ayında %1,38'e düşmüştür. Pektin miktarı iseolgunlaşma periyodunda artış göstermiş, Temmuz ayında %1,87 olan değer, Aralıkayında %2.1' e yükselmiştir. Selüloz, protein ve pektin miktarlarında başlangıca göremeydana gelen değişimler istatistiki açıdan da önemli (p<0,001) bulunmuştur.İAA ve/veya enzim uygulamalarının meyvede selüloz, protein ve pektin miktarlarınaetkisi de belirlenmiştir . Enzim preperatının selülaz içermesi nedeniyle özellikle %1enzim uygulaması yapılan denemelerde selüloz içeriğinin azalabileceği düşünülmüşolmasına rağmen, yapılan analizler sonucunda bu yönde bir bulgu eldeedilememiştir. İAA ve enzim uygulamalarının protein içeriklerine etkisini belirlemekamacıyla gerçekleştirilen istatistik analizler sonucunda ise uygulamalar ve proteinmiktarları arasındaki ilişki önemli bulunmamıştır (p>0,001). Ancak hasat öncesindeiienzim uygulaması yapılan ağaçlarda pektin miktarları düşüş eğilimi göstermiştirİAA' e ilaveten %0,1 ve %1 enzim uygulanan tüm gruplarda enzim uygulamasınabağlı olarak pektin içerikleri azalmıştır (p<0,001)İAA ve enzim uygulamalarının hasat işlemlerini kolaylaştırma açısındangerçekleştirilen denemelerde, hasat öncesi ve hasat sırasında meydana gelen meyveve yaprak dökümleri açısında en elverişli uygulamanın hasattan 3 hafta öncegerçekleştirilen 3000 ppm İAA+%1 enzim uygulaması olduğu belirlenmiştir. Buuygulama ile meyve döküm miktarları kontrol ve diğer gruplara kıyasla artarken,yaprak kayıpları önemli ölçüde azalmıştır.Anahtar kelimeler: Zeytin, zeytin hasadı, indol-3-asetik asit, Gibberella fujikuroi iiiABSTRACTIn this study, a natural plant growth regulator ?IAA? was obtained from fungiGibberella fujikuroi and the quantification of this hormone was done by aspectrophotometric method. The obtained hormone was applied to selected olivetrees by pulverization and it was investigated that whether the hormone has anyeffect on the abscission of olive fruits and leaves or not. In addition to that analysisof monthly changes in protein, pectin and cellulose content of olive fruits fromripening stage to harvest. The study was done according to complete randomized trialdesign.It was observed that the amount of IAA produced by Gibberella fujikuroi wasincreased initially and was the highest on day 5. After 5th day the amount of hormonewas decreased rapidly and amounts were close to the amounts at the beginning. Theconcentration of IAA produced by Gibberella fujikuroi were 0,044-0,084 ppm, 14-38850 ppm and 2-1975 ppm at days 2, 5 and 8 respectively.During ripening period while the amount of cellulose in July was 7,34%, it decreasedby maturation. In December its amount was 5,55%, while the average amount ofprotein content of fruit was 1,75% it was 1,38 in December. Pectin content increasedduring maturation from 1,87% in July to 2,1% in December. The changes in theamounts of cellulose, protein and pectin during ripening were statistically significant(p<0,001).The effect of IAA and/or enzyme application on cellulose, protein and pectin contentof fruits was also determined. Although it was thought that the cellulose amountwould decrease because of cellulase content of enzyme solution there was no findingabout any decrease in the amount of cellulose. Statistical analysis showed that therewas not any correlation (p>0,001) between protein amounts and applications of IAAand enzyme. However the amount of pectin content of olive fruits tended to decreaseon the trees which were treated with enzyme before harvest. In all of the groups, IAAand 0,1%-1% enzyme were applied in combination pectin content has decreased.ivThe trials which were done to facilitate the harvest showed that the most properapplication of IAA and enzyme to leaf and fruit abscission should be done 3 weeksbefore the harvest in 3000 ppm IAA+1% enzyme concentration. Compare to thecontrol and the other groups the quantitiy of fruit abscission was increased by thisapplication. While leaf abscission decreased significantly.Key words : Olive, olive harvest. Indole-3-acetic acid, Gibberella fujikuroi
Collections