Burdur ili damızlık koyun ve keçi yetiştiriciler birliği üyesi işletmelerin yapısal özellikleri ve sorunları üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Burdur İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği'ne kayıtlı işletmelerin teknik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 194 adet koyunculuk ve 40 adet keçicilik işletmesinde anket çalışması yapılmıştır. Koyun yetiştiricilerinin ortalama yaşı 46.74, keçi yetiştiricilerinin 50.30 bulunmuştur. Koyunculuk yapanların %90.3'ü ilkokul, %7.7'si lise, %0.5'i yüksekokul, %1.5'inin okuryazar olmadığı belirlenmiştir. Keçicilik yapanların %97.5'i ilkokul, %2.5'i lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Ortalama arazi varlığı; koyunculuk işletmelerinde 39.17 da ve keçicilik işletmelerinde 40.31da'dır. İlde yetiştirilen koyun ırkları sırasıyla Merinos (%45.6), Sakız (%30.8), Sakız melezleri (%15.2), İvesi melezleri(%6.7), Merinos melezleri (%1.1), Kıvırcık (%0.4) ve Mor Karaman (%0.2) ırklarıdır. Keçi ırkı olarak (%100) kıl keçisi yetiştirilmektedir. Koyunculuk işletmelerinde ortalama 112.77 anaç koyun, keçicilik işletmelerinde ortalama 119.73 anaç keçi bulunmaktadır. Koyunculuk işletmelerinde gebelik oranı %91.57, kısırlık oranı %7.72, ikizlik oranı %27.36, kuzu ölüm oranı %7.57, keçicilik işletmelerinde gebelik oranı %81.58, kısırlık oranı %10.17, ikizlik oranı %6.07 ve oğlak ölüm oranı %10.73 olarak saptanmıştır. Koyunlarda ortalama günlük süt verimi 0.448 L/baş, keçilerde ortalama süt miktarı 0.333 L/baş olarak belirlenmiştir. Koyunculuk işletmelerinde ağılların %53'ü kapalı ağıl, %39.7'si sundurmalı, keçicilik işletmelerinde %65'i kapalı ve %32.5'i ise sundurmalı ağıl şeklindedir. İşletmelerin tamamına yakını koruyucu aşılamalarını yaptırmaktadırlar.Sonuç olarak koyun ve keçi yetiştiricilerinin yapısal, teknik, yetiştirme, barınma ve ürün pazarlama açısından sorunları bulunmaktadır.Anahtar kelimeler: Burdur, koyun keçi yetiştiriciliği, verimler, sağlık, barınak This study was aimed to determine structural characteristic and problems in the Burdur Association of Sheep and Goat Breeders. For this aim, a survey was done in sheep (194) and goat (40) enterprises. Average age of both Sheep and Goat farmers were found 46.74 and 50.30, respectively. It was definite that sheep farmers graduated 90.3% from primary school, 7.7% from high school, 0.5% from collage and not literate farmers were found 1.5%. Goat farmers graduated 97.5% from primary school, 2.5% from high school. Sheep and Goat enterprises have average 39.17 and 40.31 decare lands respectively. Burdur has been Merino (45.6%), Sakiz (30.8%), Sakiz crossbred (15.2%), Awassi crossbred (6.7%). Merino crossbred (1.1%), Kivircik (0.4%) and Purple Karaman (0.2%) as sheep blood and Pure Hair Goat (100%) as goat blood. Sheep and Goat enterprises have been 112.77 mature sheep and 119.73 mature goats respectively. It was determined that sheep enterprises have been 91.57% pregnancy rate, 7.72% sterility rate, 27.36% twin rate, 7.57% lamb mortality and Goat enterprises have been 81.58% pregnancy rate, 10.17% sterility rate, 6.07% twin rate and 10.73% goat kid mortality rate. Average daily milk product was 0.448 L/head and 0.333 L/head for sheep and goat respectively. Sheep enterprise pens were 53% close pen and 39.7% shed pen but Goat enterprise pens were 65% close pen and 32.5% shed pen. All enterprises were used to protective vaccine. As result, it has been problem of Sheep and Goat farmer?s structural, technical, breeding, housing and crop marketing.Key Words: Burdur, sheep-goat breeding, product, healthy, housing2008, 50 pages
Collections