Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı dönemlerde alınan yapraklardaki fenolik ve mineral madde değişimlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, iki yıl süresince 6 farklı üzüm çeşidinden haziran, temmuz ve ağustos aylarında alınan olgun yapraklardaki toplam fenolik madde, fenolik bileşikler, tannik asit ve mineral madde miktarlarındaki değişimler incelenmiştir. Bu amaçla, Vitis labrusca türüne giren Isabella ile Vitis vinifera türüne giren Barış, Italia, Tekirdağ çekirdeksizi, Trakya ilkeren ve Yalova incisi çeşitlerine ait yapraklar bitkisel materyal olarak kullanılmışlardır.Yapraklardaki toplam fenolik madde miktarı Folin Ciocalteu yöntemi ile spektrofotometrik olarak belirlenirken, fenolik bileşikler ve tannik asit miktarları HPLC (High Performance Liquid Chromatography= Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi), azot miktarı Kjeldahl ve diğer mineral madde miktarları da ICP (Inductively Coupled Plasma= İndüktif Eşleşmiş Plazma) ile belirlenmişlerdir.Araştırma sonucunda, incelenen tüm kriterlerin çeşit ve yaprakların alındığı aylara göre değiştiği tespit edilmiştir. Yaprak örneklerindeki toplam fenolik madde miktarı kateşin eşdeğeri olarak 3.84-14.02 mg/g arasında; tannik asit miktarı ise 0.34-1.84 mg/g arasında değişmiştir. Yaprak örneklerinde fenolik bileşiklerden gallik asit, protokateşik asit, kateşin, kafeik asit, klorogenik asit, vanillin, p-kumarik asit, ferulik asit, o-kumarik asit, rutin, hesperidin, kuarsetin, luteolin ve kamferolün varlığı belirlenmiştir. Fenolik asitlerden o-kumarik asit, flavonoidlerden de rutin, kateşin ve kuarsetin yaprak örneklerinde en fazla bulunan fenolik bileşikler olarak belirlenmiştir. Yapraklarda incelenen mineral maddelerden azot, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, mangan, bakır ve sodyum da çeşit ve örnek alım dönemlerine göre değişen değerlerde bulunmuştur. In this research, it was examined that the changes in phenolic compounds, total phenolic contents, tannic acid and minerals in leaves of 6 different grape cultivars taken from june, july and august during two years. For this purpose Isabella from Vitis labrusca and Barış, Italia, Tekirdağ çekirdeksizi, Trakya ilkeren and Yalova incisi from Vitis vinifera were used as plant materials.Total phenolic contents of leaves were determined by Folin Ciocalteu spectrophotometric procedure while phenolic compounds and tannic acids were analyzed by HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Nitrogen was determined by kjeldahl apparatus, and the other minerals were analyzed by ICP (Inductively Coupled Plasma).All criteria examined in this study were changed depending on the cultivars and sampling months. Total phenolic contents of leaves varied from 3.84 to 14.02 mg CE/ g dw and tannic acids ranged from 0.34 to1.84 mg/g dw. It was determined that phenolics including gallic acid, protocatechic acid, catechin, cafeic acid, chlorogenic acid, vanillin, p-coumaric acid, ferulic acid, o-coumaric acid, rutin, hesperidin, quercetin, luteolin and kampherol found in grape leaves. The most abundant phenolic acid was o-coumaric acid while rutin, catechin and quercetin found the highest levels as flavonoids in leaves. The amounts of mineral compounds including nitrogen, phosphor, potassium, magnesium, calcium, iron, zinc, copper and sodium were also analysed in this study and their values varied depending on grape cultivars and sampling months.
Collections