Kısıtlı sulama ve yarı ıslatmalı sulama uygulamalarının M9 anaçlı starking delicious elma çeşidinde verim ve kaliteye etkilerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, M9 anacı üzerine aşılı Starking Delicious elma çeşidinde damla sulama yöntemi ile uygulanan tam sulama (TS) ve geleneksel kısıtlı sulama (GKS) ve yarı ıslatmalı sulama tekniklerinin elma verim ve kalitesi üzerine etkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2009 ve 2010 yıllarında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Araştırmada: Tam sulama (TS), toprak nem içeriğine göre hesaplanan bitkinin gereksindiği sudan kısıntı yapılmaksızın uygulanan kontrol konusu; iki farklı yarı ıslatmalı sulama uygulaması (1.YIS-50 ve 2.YIS-50), TS konusuna uygulanan su miktarının %50'sinin köklerin bir yarısını ıslatacak şekilde uygulandığı sulama konusu ve üç farklı geleneksel kısıntılı sulama uygulaması (GKS-75, GKS-50 ve GKS-25), TS konusuna uygulanan su miktarının belli oranlarda kısılarak bitki köklerinin her iki tarafına uygulandığı geleneksel kısıntılı sulama konusu olmak üzere altı sulama uygulaması ele alınmıştır. Araştırma dört yinelemeli olarak tesadüf blokları deneme deseninde kurulmuş ve sulama uygulamaları damla sulama yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmanın her iki yılında bitki kök bölgesindeki toprak nemi gravimetrik metodla izlenmiştir.Araştırma sonucunda, elma ağaçlarının bitki su tüketimi 171.80 - 526.88 mm arasında değişirken, sulama suyu miktarları 94.16 - 450.47 mm arasında bulunmuş ve en fazla su artırım oranı %75 ile GKS-25 konusunda gerçekleşmiştir. En yüksek verim 2736 kg/da ile TS uygulamasında gerçekleşmiş buna karşılık en yüksek sulama randımaları GKS-25 konusunda elde edilmiştir. Meyve ağırlığı, meyve eni ve meyve boyu gibi meyve kalite parametreleri açısından GKS-75 konusunun ön plana çıktığı saptanmıştır. YIS uygulamalarının verimleri aynı miktar su uygulanan GKS-50 konusundan daha fazla gerçekleşmiş olup YIS tekniğinin kısıtlı sulamaya göre verim açısından daha etkin bir teknik olduğu anlaşılmıştır. Çalışmada verim tepki etmeni (ky) 0.66 olarak belirlenmiştir. This study was conducted to determine the effects of full drip irrigation (FI), deficit irrigation (DI) and partial root drying (PRD) drip irrigation techniques on trees yield and fruit quality and water consumption of Starking Delicious apple trees grafted on dwarf apple's rootstock. The study was carried out in Horticulture Research Institute of Eğirdir, during 2009 and 2010 years.Irrigation treatments include; Full irrigation (TS), control treatment in accordance with soil water status calculated and plant of water requirement to amount irrigation water was applied; two different practice partial root-zone drying irrigation (1.YIS-50 ve 2.YIS-50) where 50% of water applied to TS was applied wetting only one half of the root-zone; three different conventional deficit irrigation (GKS-75, GKS-50 ve GKS-25) where definit at proportions at restrict water applied. Coincidence block experimental design was applied with four replicates. The irrigation treatments were implemented with drip irrigation method. During two years of this study, soil water status in plant root zone was monitored with gravimetric methods.As a result of research; evapotranspiration was varied between 171.80 - 526.88 mm, irrigation water amount was found between 94.16 - 450.47 mm and maximum water saving rate performed %75 value with GKS-25 treatment. The highest yield was obtained from the TS treatment as 2736 kg/da while the highest water use efficiencies and irrigation water use efficiencies values was obtained GKS-25 treatment. In terms of fruit quality parameters determined GKS-75 treatment as come to the fore. YIS treatments of yield were obtained more than same with amount irrigation water GKS-50 treatment yield. İn terms of yield were understand YIS technics more efficiency than deficit irrigation technics. Yield response factor (ky) was determined 0.66 value.
Collections