Show simple item record

dc.contributor.advisorEren, Duygu
dc.contributor.authorAlkan, Sevinç
dc.date.accessioned2020-12-10T12:22:12Z
dc.date.available2020-12-10T12:22:12Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-09-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/283916
dc.description.abstractGastronomi ürünleri ülkeleri, bölgeleri ve destinasyonları diğerlerinden farklı kılan ve rekabet avantajı sağlayabilen ürünlerdir. Fakat sadece gastronomi ürünlerinin varlığı ve çeşitliliği bölgeyi turistler tarafından tercih edilen bir yer yapmak için yeterli değildir. Gastronomi turizminin gelişim göstermesi için aynı zamanda bölgedeki tüm paydaşların ve bölge gastronomi imajının belirlenen hedeflere ulaşmada destekleyici unsurlar olması gerekmektedir. Bu sebeple gastronomi turizminin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi ve mevcut durumu ile yetersizliklerinin tespit edilmesi stratejik bir öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı Nevşehir gastronomi turizminin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi ve mevcut potansiyelin görülmesi ile Nevşehir'de gastronomi turizminin geliştirilmesine yönelik stratejiler sunmaktır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket formu kullanılmıştır. Ankette yer alan gastronomi turizminin gelişmişlik düzeyini belirlemeye yönelik ifadeler bu konu ile ilgili geçmişte yapılan geçerliliği ve güvenilirliği kabul görmüş bir ölçekten yararlanılarak oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında anket, `Turizm İşletme Belgeli` 4 ve 5 yıldızlı otel ve butik otel yöneticilerine, yiyecek-içecek işletmeleri ile A grubu seyahat acentelerinin üst kademe yöneticilerine yüz yüze uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, Nevşehir'de gastronomi turizminin yeterince gelişmediği saptanmıştır. Ancak Nevşehir'deki mevcut turizm hareketliliği ilde gastronomi turizminin geliştirilmesi için avantaj sağlamaktadır.
dc.description.abstractGastronomy products are the products that make countries, regions and destinations different from others and can provide competitive advantage. However, the existence and diversity of gastronomy products is not enough to make the region a place preferred by tourists. For the development of gastronomy tourism, all stakeholders in the region and the regional gastronomy image should be supportive elements in achieving the desired targets. For this reason, it has a strategic importance to determine the development level of gastronomy tourism and to determine its current situation and deficiencies. The aim of this study is to determine the development level of Nevşehir gastronomy tourism and to with the recognition of the current potential; to present strategies for the development of gastronomy tourism in Nevşehir. The questionnaire was used as the data collection method. Expressions aiming to determine the level of development of gastronomy tourism in the questionnaire have been formed by using a scale that has been validated and reliable in the past. Within the scope of the survey, Tourism Operating Certificate was applied face to face to 4 and 5 star hotel and boutique hotel managers, food and beverage companies and top management of A group travel agencies. As a result of the study, it was determined that gastronomy tourism was not developed sufficiently in Nevşehir. However, the current tourism mobility in Nevşehir provides an advantage for the development of gastronomic tourism in the province.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleNevşehir gastronomi turizminin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of development level of nNvşehi̇r gastronomy tourism
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-04
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNevşehir
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmTourism species
dc.subject.ytmDeveloped proinces
dc.subject.ytmTourism
dc.subject.ytmGastronomy
dc.identifier.yokid10214082
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid557363
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess