Akne vulgariste hastalık şiddeti ile diyet faktörü ve vücut kitle indeksi ilişkisinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç Bu çalışmada, vücut kitle indeksi (VKİ) ve diyet faktörlerinin akne oluşumu üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve diyet faktörleri ile akne şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem Dermatoloji polikliniğine başvuran 12 yaş ve üzeri 202 akne vulgaris (AV)'li birey ile benzer yaş, cinsiyet ve demografik özelliklere sahip kallus, böcek sokması ve verruka vulgarisi olan 172 hasta çalışmaya alındı. Akneli grup ile kontrol grubunun diyet alışkanlıkları ve ortalama VKİ değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. AV'li grubun akne şiddeti ile diyet alışkanlıkları arasındaki ilişki de istatistiksel olarak değerlendirildi. AV şiddeti için Global Akne Derecelendirme Sistemi ve Global Akne Derecelendirme Ölçeği kullanıldı.BulgularAkne vulgarisli grupta ortalama VKİ değeri 21,99±3,36 (minimum 16,30-maksimum 38,76) kg/m2, kontrol grubunda ise 21,84±3,53 (minimum 14,65-maksimum 33,20) kg/m2 olarak bulundu. Ortalama VKİ değeri açısından AV'li grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Haftada ≥3 porsiyon kola (Odds oranı (OO) 1,57; 1,00-2,46), süt tozlu neskafe (OO 1,67; 1,03-2,72) beyaz peynir (OO 1,63; 1,00-2,65) ile haftada ≥1 porsiyon fıstık (OO 1,62; 1,02-2,58) tüketenlerde AV riski yüksek bulunurken haftada ≥3 porsiyon tavuk eti (OO 0,65; 0,43-0,99), makarna (OO 0,59; 0,37-0,95) ile haftada ≥1 porsiyon sucuk (OO 0,60; 0,38-0,94) tüketenlerde AV riski düşük bulundu. Glisemik indeks değeri yüksek gıda tüketenlerde akne şiddeti istatistiksel olarak daha fazla bulundu.Sonuç Bu çalışmada AV ve kontrol grubu arasında ortalama VKİ değeri açısından anlamlı ilişki saptanmadı. Gıda tüketimi ile AV arasındaki ilişki araştırıldığında ise Gİ değeri düşük gıdalar olan kola, süt tozlu neskafe, beyaz peynir ve fıstık tüketimi AV'li grupta fazlaydı. Gİ değeri yüksek gıda tüketenlerde akne şiddeti anlamlı olarak fazla bulundu. ObjectiveIt is aimed to investigate the effect of body mass index (BMI) and dietary factors in patients with acne and also the relationship between dietary factors and acne severity.MethodsTwo hundred two consecutive patients with acne and 172 patients with insect bite, verruca vulgaris, callus as a control group were recruited from the dermatology outpatient clinic. The mean BMI values and dietary habits were statistically compared between two groups. The relationship between acne severity and dietary habits was also statistically evaluated for acne group. Global Acne Grading System and Global Acne Severity Scale were used for acne severity.ResultsThe mean body mass index of the acne group was 21,99±3,36 (minimum 16,30-maximum 38,76) and control group was 21,84±3,53 (minimum 14,65-maximum 33,20). Significant differences in the body mass index were not observed between two groups (p>0,05). The risk for acne was detected increased in those consuming more than 3 servings per week for cola (Odds ratio (OR) 1,57; 1,00-2,46), milk powdered nescafe (OR 1,67; 1,03-2,72), white cheese (OR 1,63; 1,00-2,65) and 1 serving per week for peanut (OR 1,62; 1,02-2,58). On the other hand, the risk for acne was found decreased in those consuming more than 3 servings per week for chicken meat (OR 0,65; 0,43-0,99), macaroni (OR 0,59; 0,37-0,95), and 1 serving per week for sausage (OR 0,60; 0,38-0,94) (p<0,05). Acne severity was found to be significantly higher in those who consumed high-glycemic index foods.ConclusionIn this study, significant difference in the body mass index were not observed between acne and control groups. Consumption of low-medium glycemic index foods such as cola, milk powdered nescafe, white cheese and peanut increased in acne group. Acne severity was found higher in those who consumed high-glycemic index foods.
Collections