Sirotik hastalarda Hepatit B ve alkol birlikteliğinin hepatoselüler karsinom gelişimine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Hepatoselüler Karsinom (HSK) dünya 5. en sık görülen kanserdir. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 3. sıradadır. HSK'ların en az %80'i siroz zemininde gelişmektedir. Siroza dolayısıyla HSK'ya ensık neden olan ajanlar Hepatit B, Hepatit C, alkol'dur. Bu ajanlar arasından Hepatit B ve alkol birlikteliğinin HSK gelişimine etkisini gösteren yeterli çalışma yoktur. Bu çalışmada sirozlu hastalarda Hepatit B ve Alkol birlikteliğinin HSK gelişimine etkisini saptamayı amaçladık.Materyal ve Metot: Çalışma İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde Temmuz 2007 - Nisan 2014 tarihleri arasında Gastroenteroloji servisine ayaktan ya da yatarak en az 6 ay süre ile takip edilen siroz etiyolojisi hepatit B, alkol ve HBV alkol birlikteliği olan 611 hasta alındı. Sirozu tanısı klinik, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi(BT) ve manyetik resonans Görüntüleme(MR) ve laboratuvar testleri ile konuldu. Çalışmadaki alkol alım kriteri olarak 80g/gün ve üzeri 10 yıldan fazla saf alkol alan hastalar dahil edildi. Başvuru sırasında HSK'sı olan veya 3 ay içerisinde HSK saptanan, Hepatit D, Hepatit C, İnsan İmmun Yetmezlik Virusu (HIV) koenfeksiyonu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmanın primer sonlanım noktası yeni HSK gelişimidirSonuç: HBV'ye bağlı, alkole bağlı ve HBV alkol birlikteliğine bağlı sirozlu hastalar arasında HSK gelişimi sırası ile 27 (11,2), 4 (%1,2) , 5 (%11,3) saptandı. Hem HBV alkol birlikteliği grubundan hem de HBV grubunda HSK gelişim insidansı alkol grubuna oranla daha yüksektir. Ancak HBV alkol birlikteliği ile HBV grubu kıyaslandığında HSK gelişimi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır(p=0,767). Background & Aims: Hepatocellular carcinoma (HCC) is the fifth most commonlyoccurring cancer and the third most common cause of cancerrelated death worldwide. One of the relevant characteristics of HCC is that cirrhosis underlies HCC in almost 80% of affected individuals. The most common risk factors for HCC in cirrhotic patients is Hepatitis B, Hepatitis C and Alcohol. There is not enough investigation show impact of alcohol and Hepatitis B on the development of HCC in cirrhotic patients. We investigated the impact of alcohol and Hepatitis B on the development of HCC in cirrhotic patientsMethods: We evalueted 611 cirrhotic patients (etiology by Hepatitis B, Alcohol, Hepatitis B and Alcohol) at İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Educational and Research Hospital Gastroenterology Clinic; treated by outpatient or/and inpatient, between July 2007 and April 2014. All patients were follow-up for more than 6 months. For The study, Alcohol consumption was defined as cosuming more than 80 g of ethanol each day for at least 10 years. Livers cirrhosis was cilinically defined based on ultrasound, computer tomography(CT), magnetic resonance imaging and labratory tests. Patients with other causes of cirrhosis, hepatitis C, hepatitis D, human immunodeficiency virüs(HIV) and who devolopment HCC in 3-month follow-up were excluted. Primary end point was considered to be newly developed HCC.Results: Cirrhotic patient with HBV related group, Alcohol group, HBV and Alcohol related group 27 (%11,2), 4 (%1,2), 5 (%11,3) showed newly developed HCC, respectively. HCC were significantly higher Both HBV and alcohol related group and HBV related goup than alcohol related group. There is not significant difference between HBV related group with HBV and alcohol related group (p=0,767)
Collections