Yem protein seviyesinin ikinci verim dönemindeki yumurtacı tavukların verim performansı ve yumurta kalite kriterleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, karma yem protein düzeyinin zorlamalı tüy döktürülen yumurtacı tavukların ikinci verim dönemi yumurta verim performansı ve yumurta kalitesi ile bazı dışkı ve kan parametreleri üzerine etkileri incelenerek en uygun yem protein seviyesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 82 haftalık yaşta ve tüy döktürülmüş 432 adet beyaz yumurtacı tavuk (Super Nick) kullanılmıştır. Deneme 6 tekerrürlü 3 gruptan oluşmuş olup, her bir grupta 144 adet tavuk bulunmuştur. Denemede 3 farklı düzeyde protein içeren toz formda yem hazırlanmıştır. Birinci gruptaki tavuklara % 18.5 ham protein içeren yem verilirken, ikinci ve üçüncü gruba sırasıyla % 17.0 ve % 15.5 ham protein içeren yemler yedirilmiştir. Deneme 86-105 haftalık yaş döneminde yürütülmüştür.Karma yem protein düzeyi, yumurta verim performans parametreleri (P<0.01) ile yumurta kalite kriterlerinden yumurta kabuk kalınlığı, sarı rengi, sarı oranı ve kabuk oranını önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.05). Nitekim, yem protein düzeyi arttıkça yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve kitlesi ile yem tüketimi ve toplam yumurta sayısı artmıştır. Yem protein düzeyinin % 15.5' dan % 18.5'a yükseltilmesi, toplam yumurta veriminde % 8.48 ve yumurta kitlesi üretiminde 4.37 g artış sağlamıştır. Yem protein düzeyinin % 15.5' dan % 17.0 düzeyine arttırılması durumunda performanstaki artışlar daha düşük seviyede kalmıştır. Yem protein düzeyi % 15.5 olan yemlerle beslenen yumurtacı tavukların yemden yararlanma oranı diğer gruplardan daha kötü bulunmuş; % 18.5 protein seviyesi ile % 15.5 arasındaki fark % 4.5' a ulaşmıştır. Yem protein düzeyi % 18.5 olan yemlerle beslenen yumurtacı tavukların yumurtalarının kabuk kalınlığı ve oranının % 17.0 ve % 15.5 protein içeren yemlerle beslenenlere kıyasla daha düşük olmuştur. Yem protein düzeyinin deneme sonu IgM düzeyi hariç incelenen kan parametreleri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Yem protein içeriğinin düşürülmesi dışkı azotu ve dışkıdaki ürik asit miktarını önemli düzeyde azaltmıştır (P<0.01).Sonuç olarak, zorlamalı tüy döktürülen yumurtacı tavuklara ikinci verim dönemi boyunca % 15.5 ham protein yerine % 18.5 ham protein içeren yem verilmesi yumurta verimini % 6.13, yumurta ağırlığını % 1.60 düzeyinde artırmıştır. Elde edilen bulgulara göre, zorlamalı tüy döktürülen tavukların ikinci verim döneminde canlı ağırlık kayıplarını hızla telafi edebilmeleri ve yüksek yumurta verim performansı gerçekleştirebilmeleri için % 15.5 ham protein yerine % 18.5 ham ham protein içeren yemlerle beslenmeleri gerektiğini söylemek mümkündür. An experiment was conducted to examine the influence of dietary protein level on productive performance egg quality and some faecal and serum traits of laying hens during the second production period. Accordingly, the aim of this study was to determine optimum protein level for molted hens. A total of 432 Super Nick laying hens, 82 wk of age, were used in the present study. After being molted, laying hens were distributed in a completely randomized experimental design with 3 crude protein levels (18.5, 17.0 and 15.5 %) with 3 treatments and 6 replicates of 24 birds each. The experiment lasted between 86 and 105 wk of age. Diets in mash form were prepared at three different protein levels.Dietary protein level significantly influenced performance indices (P<0.01) and some of the egg quality traits including eggshell weight and thickness, yolk weight and yolk colour (P<0.05) of laying hens. As the dietary protein level was elevated egg production rate, egg weight and egg mass, feed consumption and total egg yield were increased in a similar pattern. Increasing dietary protein level from 15.5 % to 18.5 % elicited an increase in total egg yield and egg mass output by 8.48 % and 4.37 g, respectively; however, when protein was moderately reduced (from 18.5 to 17.0 %) performance traits were slightly diminished. The worst feed conversion ratio was determined in hens fed on a diet with 15.5 % protein with a deterioration of 4.5 % as compared to the treatment with 18.5 %. Hens administered diet with 18.5 % protein produced eggs lower in shell weight and thickness as compared to eggs laid by hens receiving diet either at the level of 17.0 % or 15.5 %. Any of the blood constituents was not affected by dietary protein level except of the IgM concentration (P>0.05). Decreasing dietary protein level significantly reduced faecal excretion of nitrogen and uric acid (P<0.01).In conclusion, provision diet with 18.5 % protein instead 15.5 % improved egg production rate by 6.13 % as well as egg weight by 1.60 % in forced molted hens during the second production period. Data indicated that a diet with 18.5 % protein level instead 15.5 % is recommended for laying hens induced forced molting in order to rapidly restore body mass and maintain the high productive performance during the second production phase.
Collections