Seboreik dermatitte diyetin rolü
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmada seboreik dermatit ve diyet arasındaki ilişki araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran klinik olarak seboreik dermatit tanısı alan 100 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan 100 hastanın ilk olarak Seboreik Dermatit Alan Şiddet İndeksi (SAŞİ) hesaplandı ve sebumeter ve mexameter ile sebum ve eritem düzeyleri ölçüldü. Daha sonra tüm hastalara Sosyodemografik Bilgi Formu ve Gıda Tüketim Sıklık Anketi uygulandı. Anket sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı saptanan ilk 5 besin maddesi (acı biber, kırmızı biber, çekirdek, karabiber, beyaz ekmek) 1 ay süre ile randomize olarak seçilen 20'şer kişilik 5 hasta grubunda diyetten çıkarıldı. Bir ay sonra tüm hastaların tekrar Seboreik Dermatit Alan Şiddet İndeksi (SAŞİ) hesaplandı ve sebumeter ve mexameter ile sebum ve eritem düzeyleri ölçüldü. Sonuçlar: Tüm hastalarda diyet öncesi ve sonrası ortalama SAŞİ, sebum, eritem alın, eritem sağ ve sol yanak ve eritem çene değerleri ölçüldü. Sonuçlar Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis ve post-hoc Dunn's istatistiksel yöntemi ile değerlendirildi ve SAŞİ, sebum ve eritem değerlerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışma %95 güven düzeyinde gerçekleştirildi (p<0.05 istatistiksel anlamlı farklılık kabul edildi).Tartışma: Sonuç olarak, seboreik dermatit etiyopatogenezinde diyetin rolü olabileceğini düşünüyoruz. Hastaların hastalıklarını şiddetlendirdiklerini düşündükleri gıdalar ile yaptığımız diyette tüm gruplarda sebumeter ve mexameter ile ölçülen sebum ve eritem değerlerinde azalma saptadık. Bu da bize uyguladığımız besin diyetlerinin seboreik dermatit tedavisinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hasta sayımızın yeterli olmamasından dolayı yeterli sayıda gıda ile diyet yapamadığımızı düşünüyoruz. Daha büyük hasta grupları ve daha çok sayıda gıda ile yapılacak çalışmalar literatüre daha büyük katkılar sağlayacaktır.Anahtar sözcükler: Seboreik dermatit, Diyet, Beslenme Objective: The main objective of this study is to assess the role of diet in seborrheic dermatitis patients.Materials and Methods: Hundred patients with a clinical diagnosis of seborrheic dermatitis followed in Dermatology Department of İzmir Katip Celebi University Atatürk Training and Research Hospital were included in the study. At the beginning of the study, patients' Seborrheic Dermatitis Area Severity Index (SDASI) was calculated by measuring patients' sebum and erythema levels using sebumeter and mexameter tools. Following these measurements, the patients were asked to fill out Sociodemographic Info Forms and Food Consumption Frequency Questionnaire. Five statistically significant food groups (hot pepper, chili pepper, sunflower seeds, black pepper, white bread) determined by the questionnaire results were eliminated from the diets of five randomized patient groups with 20 patients in each group for a month. Following a month of diet, the patients' Seborrheic Dermatitis Area Severity Index (SDASI) and sebum and erythema levels were measured using sebumeter and mexameter. Results: Pre-diet and post-diet modification SDASI, sebum levels, forehead, right cheek, left cheek and chin erythema were measured. The results were then statistically analyzed using Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis Test and post-hoc Dunn's statistical methods. A significant decrease was detected in mean SDASI, erythema and sebum values. The results were interpreted within a 95% confidence interval (significance level was determined as p<0.05)Discussion: In conclusion, our results suggest that diet may play a role in the ethiopathogenesis of seborrheic dermatitis. We detected a significant decrease in sebum and erythema using sebumeter and mexameter measurements, following the elimination of the food groups in each groups. This implies that dietary modifications by eliminating certain food groups might be beneficial in treatment of seborrheic dermatitis. Our main limitations include low number of patients and therefore, low number of food elimination groups. Further studies with larger patient series and more food groups are needed.Keywords: Seborrheic Dermatitis, Diet, Nutrition
Collections