İstanbul`da satılan içme sularının kalitesinin bazı iyonların analizi yoluyla değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İstanbul'da Satılan İçme Sularının Kalitesinin Bazı İyonların Analizi Yoluyla DeğerlendirilmesiAmaç: Bu çalışma ile İstanbul'da satılan içme sularının kalitesini belirleyen bazı fizikokimyasal parametrelerin ölçülmesi, suda majör bileşen olarak bulunan ve sertlik oluşturan Ca2+ , Mg2+ katyonlarının ve Cl- gibi suda istenmeyen anyonların kimyasal analizlerinin yapılarak kalite parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Su örneklerinin Ca2+, Mg2+ içerikleri kompleksometrik titrasyon yöntemi ile, iletkenlik ve Cl- iyonu değeri ise iyon seçici elektrot kullanılarak oluşturulan elektroanalitik yöntemle belirlenmiştir. Toplam sertlik değeri ise otomatik titratör kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: 21 farklı marka şişe suyu kullanılarak yapılan çalışma sonucunda; Ca2+ katyonu değerleri 0,01-28,30 ppm; Mg2+ katyonu değeri 0,01-4,95 ppm; Cl- anyonu değeri 0,71-32,25 ppm değerleri arasında değişiklik göstermiştir. Toplam sertlik değeri için aralık 3,30-121,53 ppm olup, iletkenlik değerleri ise, 34,96-215,00 µS/cm arasında bulunmuştur. Ortalama pH değeri 7,28 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: Yapılan çalışmalar içme sularıyla ilgili kalite standartları TS 266, WHO, EPA ve Sağlık Bakanlığı'nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği ile belirlenen limitler doğrultusunda değerlendirildiğinde, bazı şişe sularının tavsiye edilen değer aralıkları içinde olduğu, bazılarının ise aralıkların dışında kaldığı belirlenmiş dolayısıyla kalite standartlarına uymadığı gözlemlenmiştir.Anahtar Sözcükler: İstanbul, içme suyu, su analizi, su kalitesi, fizikokimyasal kalite. Evaluation of the Quality of Drinking Water Sold in Istanbul by Analysis of Some IonsAim: The aim of this study was to measure some physicochemical parameters determining the quality of drinking water sold in Istanbul. Chemical analysis of Ca2+, Mg2+ cations which are the major components in water and form hardness to water, as well as undesirable anions such as Cl-, were performed.Material and Method: Two methods were used to analyse the Ca2+, Mg2+ ions in dirinking waters. The Ca2+, Mg2+ contents of the water samples were determined by complexometric titration method and the conductivity and Cl- ion values were determined by electroanalytical method using ion selective electrode. Total hardness value was calculated by using automatic titrator.Findings: As a result of 21 different brands of bottled water botteled in Turkish market; Ca2+ cation values 0.01-28.30 ppm; Mg2+ cation values 0.01-4.95 ppm; Cl- anion value varied between 0.71-32.25 ppm values. The range for the total hardness value was 3.30-121.53 ppm and the conductivity values were found to be between 34.96-215.00 µS/cm. The mean pH value was determined as 7.28. Results: When the research are evaluated in accordance with the limits determined by the drinking water quality standards TS 266, WHO, EPA and the Ministry of Health Regulation on Water for Human Consumption, some bottled waters are within the recommended value ranges and others are outside the ranges.Key words: İstanbul, drinking water, water analysis, water quality, physicochemical quality.
Collections