Piyasada satışa sunulan ayçiçek yağlarının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, piyasada satışa sunulan ayçiçek yağlarının farklılıklarını ve ayçiçek yağından daha ucuz olan ham pamuk ve kanola yağlarının tağşiş amaçlı kullanımının olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç için, 36 farklı marka ayçiçek yağı, 1 adet kanola yağı ve 1 adet pamuk yağı markası piyasadaki satış noktalarından temin edilmiştir. Temin edilen örneklerde L*, a*, b* renk değerleri, serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, iyot değeri ve yağ asitleri kompozisyonu belirlenmiştir.Analiz sonuçlarına göre, serbest asitlik bazı örneklerde, tebliğde belirtilen sınırlardan yüksektir. Peroksit sayısı ise sadece bir örnekte yüksek bulunmuştur. Bütün örneklerin iyot değerlerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı?nın Bitki adı ile anılan yağlar tebliğinde belirtilen değere uygun olduğu gözlenmiştir. Kanola yağının ayçiçek yağına karıştırılmasında linolenik asit belirleyici olmuştur. Ayçiçek yağına pamuk yağının karıştırılması ile de palmitik asit oranının yükseldiği tespit edilmiştir. Renk analizinde ise özellikle b* değerinin, kanola yağı karıştırılan örneklerde yükseldiği tespit edilmiştir. This study was carried out with the aim of determination of the differences of sunflower oils in market and to determine the usage of raw cottonseed oil and canola oil that are cheaper than sunflower oil, for the adulteration purpose. 36 different sunflower oils, 1 raw canola oil and 1 raw cottonseed oil have been supplied from market. All samples represent different companies.L*, a*, b* colour values, acidity, peroxide value, iodine value and main fatty acids were determined for all samples. As a result, some samples were over of the ranges, mentioned in related Official Statement announced by Republic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock, for the acidity. Peroxide value was found to be high for only one sample. Iodine values of all samples were in the range, reported in mentioned Official Statement. Linolenic acid, in the composition of the oil, was a good indicator for detection of canola oil incorporated to sunflower oil. By the addition of cottonseed oil into sunflower oil, palmitic acid percentage of the oil was increased. b* value, a representer of yellowness, increased by the addition of raw canola oil.
Collections