Gastroskopisi yapılmış hastalarda helicobacter pylori enfeksiyonu ve d vitamini düzeyi ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Helicobacter pylori enfeksiyonu gelişimi ile D vitamini düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmak.Materyal ve metod: Bu çalışma; 01.01.2016-30.12.2019 tarihleri arasında 18 yaş üzerinde herhangi bir yakınma ile başvuran ve gastroskopi yapılarak biyopsi alınmış, işlem öncesinde 25(OH)D vitamini düzeyi bakılmış ve biyopsi sonucunda H.pylori pozitif saptanan 106 hasta ile negatif saptanan 104 kontrol grubu olmak üzere toplam 210 olgu üzerinde yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, özgeçmişleri ve ilaç kullanımı ile ilgili bilgiler kaydedildi. Her iki gruptaki hastaların hastane yazılımı üzerinden tam kan sayımı, eGFR, demir, demir bağlama kapasitesi, transferin saturasyonu, ferritin, B12 vitamini, 25(OH)D vitamini düzeyleri ve biyopsi sonuçları elde edildi. İstatistiksel çalışmada Student t testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Pearson Ki-Kare testi kullanıldı. p<0.05 düzeyi anlamlı olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda H.pylori pozitif olan hasta ve H.pylori negatif kontrol grubunda 25(OH)D vitamini düzeyleri karşılaştırıldı. Hasta grubunda 25(OH)D vitamini düzeyi ortalama 19,15±11,84 ng/mL, kontrol grubunda ise 16,44±10,69 ng/ml olarak saptandı. H.pylori pozitif grupta ortalama 25(OH)D vitamini düzeyi daha yüksek saptandı, ancak istatiksel olarak anlamlı değildi (p=0,084). H.pylori pozitif olgular, histopatolojik olarak h.pylori saptanma derecesine göre kendi içerisinde hafif, orta ve şiddetli olarak gruplandırılarak 25(OH)D vitamini düzeyleri karşılaştırıldığında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: 25(OH)D vitamini düzeylerinin H.pylori enfeksiyonu üzerinde etkisi olmadığını saptadık. Aim: To investigate the relationship between the development of Helicobacter pylori infection and vitamin D level.Material and methods: This study; to be 104 control groups who applied with any complaints over 18 years of age between 01.01.2016-30.12.2019 and who had biopsy taken by gastroscopy, 25 (OH) vitamin D levels were examined before the procedure and 106 patients who were found to be negative with H.pylori as a result of biopsy ıt was performed on a total of 210 cases. Information about patients' age, gender, CVs and drug use were recorded. Complete blood count, eGFR, iron, iron binding capacity, transferrin saturation, ferritin, vitamin B12, 25 (OH) vitamin D levels and biopsy results were obtained from the hospital software of both groups. In statistical study; Student t test, Kruskal Wallis test; Mann Whitney U test, Pearson Chi-Square test were used. p <0.05 level was considered significant.Results: In our study, 25 (OH) vitamin D levels were compared in H.pylori positive patient and H.pylori negative control group. The mean 25 (OH) vitamin D level was 19.15±11.84 ng / mL in the patient group and 16.44±10.69 ng / ml in the control group. In the H.pylori positive group, an average of 25 (OH) vitamin D levels were found higher, but it was not statistically significant (p = 0.084). H.pylori positive cases were grouped as mild, moderate and severe according to the degree of h.pylori detection by histopathology, and there was no statistically significant difference when 25 (OH) vitamin D levels were compared (p> 0.05).Conclusion: We found that 25 (OH) vitamin D levels had no effect on H.pylori infection.
Collections