Zebra balıklarında oluşturulan tip 2 diyabet modelinde stevia rebaudiana`nın olası etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Çalışmamızdaki amaç, zebra balığında fazla beslenme ile oluşturulan tip 2 diyabet modelinde Stevia rebaudiana'nınolası etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Yetişkin zebra balıkları 15 gün boyunca fazla beslenmeye ve Stevia rebaudiana'nın düşük ve yüksek olmak üzere iki dozuna maruz bırakılmıştır. Buna göre Kontrol (K), Diyabet (D), Diyabet+Düşük Doz Stevia (D+DDS) ve Diyabet+Yüksek Doz Stevia (D+YDS) şeklinde gruplar oluşturulmuştur.15 günsonunda zebra balıklarında oral glukoz tolerans testi uygulanmış ve karaciğer- pankreas dokuları çıkarılarak homojenize edilmiştir.Deney başında ve sonunda hayvanların açlık kan glukoz düzeyleri, deney sonunda oral glukoz tolerans testi yapılmıştır. Biyokimyasal parametreler spektrofotometrik yöntemle, gen ekspresyonları RT-PCR yöntemi ile ölçülmüştür. Bulgular:D grubunda deney süresi sonundavücut ağırlıkları ile açlık kan glukoz düzeyleri hem kendi başlangıç değerlerine hem de K grubu 15.gün değerlerine göre artmıştır. D grubunda lipit peroksidasyon (LPO), nitrik oksit (NO) düzeyleri artmıştır, süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon S-transferaz (GST) aktiviteleri ise azalmıştır. D grubunda leptin, fibroblast büyüme faktörü 21(fbf21), interlökin 21 (lL21) ile tümör nekroz faktörü alfanın (tnfα) gen ekspresyon düzeyleri artarkendnmt3a ekspresyon düzeyi azalmıştır. Sonuçlar: Stevia uygulaması D grubunda bozulan oksidan antioksidan dengeyi, gen ekspresyon düzeylerini ve kan glukoz düzeylerini düzeltmiştir. Objective: The aim of this study was to investigate the possible effects of Stevia rebaudiana in a model of type 2 diabetes mellitus induced by overnutrition in zebrafish.Materials and Methods: Adult zebrafish were exposed to overfeeding and low and high doses ofStevia rebaudianafor 15 days. Accordingly, Control (K), Diabetes (D), Diabetes + Low Dose Stevia (D + DDS) and Diabetes + High Dose Stevia (D + YDS) groups were formed. At the end of 15 days, oral glucose tolerance test was performed and liver-pancreas tissues were removed and homogenized. Fasting blood glucose levels of the animals at the beginning and end of the experiment and oral glucose tolerance test were performed at the end of the experiment. Biochemical parameters were measured by spectrophotometric method and gene expression was measured by RT-PCR method.Results: At the end of the experimental period, body weight and fasting blood glucose levels increased in D group when compared with both their initial values and the 15th day of the K group. In group D, lipid peroxidation (LPO), nitric oxide (NO) levels increased, superoxide dismutase (SOD) and glutathione S-transferase (GST) activities decreased. In group D, gene expression levels of leptin, fibroblast growth factor 21 (fbf21), interleukin 21 (1L21) and tumor necrosis factor alpha (tnfα) increased while dnmt3a expression level decreased.Conclusion: Stevia treatment corrected impaired oxidant antioxidant balance, gene expression levels and blood glucose levels in group D.
Collections