Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri hastalarda gıda takviyesi kullanımı ve hastaların bu konudaki bilinç düzeyi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamızda, 18 yaş ve üzeri bireylerin gıda takviyesi kullanım oranını;kullanan kişilerin demografik özelliklerini; gıda takviyesi kullanan bireylerin bukonuda tutum ve davranışlarını; katılımcıların gıda takviyeleri hakkındaki bilgi vebilinç düzeylerini belirlemeyi amaçladık.Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırma, Akdeniz ÜniversitesiHastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18 yaş ve üzerindeki hastalarayüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulanarak yapılmıştır. Çalışmadan eldeedilen verilerin analizi SPSS 23.0 programı ile yapılmıştır. Kategorik verilerinanalizinde beklenen değerin 5'den küçük olduğu hücre yüzdesi %20'den büyükseFisher's Exact Test (Fisher'ın Kesin Testi), küçük ise Pearson Chi-Square(Pearson Ki-Kare) Testi kullanılmıştır. p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabuledilmiştir.Çalışmaya 280 kişi katılmıştır. Katılımcıların %59,6'sı kadın, %40,4'üerkekti. Katılımcıların %60,7'si 18-40 yaş, %36,4'ü 41-65 yaş ve %2,9'u 65 yaşve üzerindeydi. Katılımcılar arasında gıda takviyesi kullanım oranı %30,7 olarakbulunmuştur. Gıda takviyesi kullanan bireyler arasında en sık kullanım nedenleri`doktorum reçete ettiği için` (%45,3), `sağlığı geliştirmek ve sürdürmek için`(%30,2) ve `halsizlik için` (%29,1) olarak tespit edilmiştir. Katılımcılar arasındaen sık kullanılan gıda takviyeleri D vitamini (%40,7), MVM (%32,6), B12vitamini (%32,6), balık yağı/omega 3 (%26,7) ve demirdir (%23,6). Gıdatakviyesi kullanımı ile kronik hastalık durumu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur(p<0,05). Gıda takviyesi kullanan bireylerin %67,4'ü hekimlerinin önerisiyle gıdatakviyesi kullandıklarını belirtmiştir. Bireylerin %79,1'i kullandığı gıdatakviyesini eczaneden temin etmiştir.Çalışmamızda gıda takviyesi kullanımının azımsanmayacak oranda olduğusaptanmıştır. Gıda takviyesi kullanan bireylerin genellikle hekimlerinin bilgisidahilinde gıda takviyesi kullanmayı tercih ettiği belirlenmiştir. Bu nedenle,hastaların sağlık hizmetleriyle ilk temas noktası konumunda olan ailehekimlerinin; bu konuda bilgili ve bilinçli olması önem taşımaktadır.Anahtar Kelimeler: besin destekleri, supleman kullanım, birinci basamak In our study we aimed to determine the rate of dietary supplement use inindividuals aged 18 years and over; demographic characteristics of supplementusers; attitudes and behaviors of individuals who are using dietary supplements;and determine the participants' knowledge and awareness about dietarysupplements.This cross-sectional and descriptive study was carried out by applying aface-to-face questionnaire to patients aged 18 years or older who applied to theFamily Medicine outpatient clinics of Akdeniz University Hospital. SPSS 23.0program was used to analyze the data obtained from the study. In the analysis ofcategorical data, Fisher's Exact Test (Fisher's Exact Test) and Pearson Chi-SquareTest were used if the percentage of cells where the expected value was less than 5was greater than 20%. p <0.05 was considered statistically significant.280 people participated in the study. %59,6 of the participants were femaleand %40,4 were male. %60,7 of the participants were 18-40 years old, %36,4were 41-65 years and %2,9 were 65 years and over. Among the participants, theuse of supplements was found to be %30,7. Among the individuals using dietarysupplements, the most common reasons for use were determined as `prescribingby doctor `(%45,3), `to improve and maintain health` (%30,2) and `for fatigue`(%29,1). Among the participants, the most commonly used dietary supplementswere vitamin D (%40,7), MVM (%32,6), vitamin B12 (%32,6), fish oil / omega 3(%26,7) and iron (%23,6). There was a significant relationship betweensupplement usage and having chronic disease (p <0.05). %67,4 of individualswere using dietary supplements by recommandation of physicians. %79,1 ofindividuals obtained the dietary supplement from the pharmacy.We found that the use of dietary supplements was considerable. It has beendetermined that individuals who are using dietary supplements generally prefer touse supplements with knowledge of their physicians. Therefore; it is important forfamily physicians, who are the first point of contact with the health services of thepatients, to be knowledgeable and conscious about this issue.Keywords: dietary supplements, supplement use, primary care
Collections