Topraktan bor gübrelemesinin elma çeşitlerinin mineral beslenmesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, topraktan bor uygulamasının farklı elma çeşitlerinin B konsantrasyonuyla diğer besin elementlerine etkilerinin incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Mondial Gala, Red Chief, Scarlet Spurn ve Breaburn elma çeşitlerine ETİDOT-67 ile 0 kg B da-1, 0,1 kg B da-1, 0,3 kg kg B da-1, 0,5 kg B da-1olacak şekilde topraktan bor gübrelemesi yapılmıştır. Deneme, Burdur'un Ağlasun İlçesinde bulunan üretici bahçesinde yürütülmüştür. Deneme sonucunda artan B uygulamalarına bağlı olarak tüm çeşitlerde bitki B kapsamının artış gösterdiği anlaşılmıştır. Çeşit ortalamalarına göre kontrol grubu B içeriği 25,53 mg kg-1 iken bu değerin B uygulamalarıyla 38,42 mg kg-1 değerine ulaştığı belirlenmiştir. Diğer bitki besin elementlerine bakılacak olursa artan B kapsamıyla N, P, Ca, Mg, K, Cu, Mn, Fe ve Zn, içeriklerinde bazı değişimler belirlenmiştir. Bor uygulamasıyla bitki çeşitlerinde N içeriği genel olarak artmış, P konsantrasyonlarında ise önemli değişimler gözlemlenmemiştir. Artan B uygulamalarıyla, Mondial Gala ve Red Chief çeşitlerinde Ca içeriği düşmüş buna karşılık Scarlet Spur ve Breaburn çeşitlerinde yükselmiştir. Magnezyum içeriği Mondial Gala ve Scarlet Spur çeşitlerinde artışlar gözlemlenmiş, Red Chief çeşidinde değişim olmamış, Breaburn çeşidinde azalmıştır. Bitki K konsantrasyonunda Mondial Gala ve Red Chief çeşitlerinde artan B uygulamasına bağlı olarak azalmalar meydana gelmiş, Scarlet Spur çeşidinde ise artış görülmüştür. Bor uygulamalarına bağlı olarak Breaburn çeşidinin Cu miktarı artarken diğer çeşitlere olan etkisi değişkenlik göstermiştir. Mangan içeriğinde ise genel bir ifadeyle B'a bağlı olarak azalmalar görülmüştür. Fe içeriğinde ise uygulama ortalamaları göz önüne alınırsa 0,5 kg B da-1uygulamaya kadar sürekli bir düşüş yaşanmış ancak 0,5 kg B da-1uygulamasında ise Fe en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Topraktan uygulanan B ile bitki Zn içeriklerinde düşüşler belirlenmiştir. In this study, it was aimed to determine the effect of soil boron application on boron and other nutrient concentration of different apple varieties. For this reason, 0 kg B da-1, 0,1 kg B da-1, 0,3 kg B da-1, 0, kg B da-1 from ETIDOT-67 were soil applied to the Mondial Gala, Red Chief, Scarlet Spurn and Breaburn apple varieties. Experiment was conducted at Ağlasun-Burdur district under farmer condition. At the end of the experiment, it was seen that B concentration of all varieties increased depending on the soil boron applications. According to the variety average values B concentrations decreased from 25,53 mg kg-1 to 38,42 mg kg-1. Looking at the other nutrients, some changes in N, P, Ca, Mg, K, Cu, Mn, Fe and Zn concentrations were determined with increasing of level of leaf B concentration. While plant N concentrations showed increasing tendency generally with B applications, leaf P concentrations did not change. With increasing levels of B application, Ca concentrations of Mondial Gala and Red Chief decreased, however, Ca concentrations in Scarlet Spur and Breaburn increased. Leaf Mg concentrations in Mondial Gala and Scarlet Spur increased, but in Breaburn decreased. No changes were seen in Leaf Mg concentrate in Red Chief. While K concentrations of Mondial Gala and Red Chief decreased with B fertilization, leaf K concentration of Scarlet Spur increased. Boron fertilization resulted in an increase in Breaburn Cu concentration, but variable effect was shown on other cultivars. Generally, leaf Mn and Zn concentrations decreased with increasing B applications. In terms of Fe, leaf Fe concentrations decreased until 0,5 kg B da-1application, but it reached up to higher level with0,5 kg B da-1application.
Collections