Determination of minor and trace elements in human diet by atomic absorption spectrascopy
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET ÎNSAN DÎYET1NDEKÎ MÎNÖR VE ESER ELEMENTLERİN ATOMÎK ABSORPSÎYON SPEKTROMETRÎSÎ YÖNTEMÎ ÎLE TAYİNİ MUMCU, ŞAFAK Yüksek Lisans Tezi, Kiraya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Namık K. Araş Eylül 1987, 7 0 sahife Atomik absorpsiyon spektrometrisi kullanılarak sosyo ekonomik yönden farklı iki gruptan toplanan insan diyeti örneklerinin minör ve eser element içerikleri tayin edildi. Her aileden sağlıklı bir yetişkin denek seçildi ve üç gün süresince yediği içtiği her şey çift porsiyon tekniği uygulanarak toplandı, örnekler homojenize ve liyophilize edil dikten sonra asit özümleme bombalarında çözülerek analize hazırlandı, örneklerin Na, K, Ca ve Mg içerikleri sürekli sisleştirme ve direk kalibrasyon yöntemi ile, Fe, Zn ve Mn içerikleri ise kesikli sisleştirme ve Standard ekleme yön temleri kullanılarak tayin edildi. Bulunan sonuçlar diğer ülkelerin diyetlerindeki element içerikleri ve uluslararası organizasyonlar tarafından önerilen günlük alınım miktarları ile karşılaştırıldı. örneklerdeki Na ve Mn miktarlarının diğer ülkelerin sonuçlarına göre yüksek olduğu, buna karşılık Ca miktarının düşük olduğu gözlendi. Anahtar sözcükler: Türk diyeti, insan diyeti, eser elementler, atomik absorpsiyon spektrometrisi. -iv- ABSTRACT DETERMINATION OF MINOR AND TRACE ELEMENTS IN HUMAN DIET BY ATOMIC ABSORPTION SPECTROSCOPY MUMCU, SAFAK M.S. in Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Namık K. ARAS September 1987, 70 pages The minor and trace element content of human dietsamples, collected from two different socio-economical group were determined by using atomic absorption spectrometry. From each family an healthy adult subject was selected and everything that subject eat and drink were collected by duplicate portion technique. Samples were homogenized and freeze dried, then were digested in acid digestion bombs. Na, K, Ca and Mg were determined by continuous nebulization and direct calibration methods, whereas Fe, Zn and Mn contents were determined by discrete nebulization and standard addition methods. The results were compared with the elemental concentrations in diets of other countries and with the recommended daily dietary intakes suggested by international organizations. The concentration of Na and Mn in Turkish diets were higher than the results of other countries but Ca contents was found lower. Key words: Turkish diet, human diet, trace elements, atomic absorption spectrometry. -iii-
Collections