Kadife çiçeği ve gül taç yaprakları demleme çaylarında ön çimlendirme uygulamalarının biberde çimlenme ve çıkış üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Yalova Çarliston biber çeşidine ait tohumlar kadife çiçeği (Tagetes erecta, ve Tagetes patula), ve yağ gülü (Rosa damascena) çiçeklerinin kurutulmuş taç yapraklarının saf su ile hazırlanmış demleme çaylarında havalandırmalı kolon içinde 15oC sıcaklıkta 32 saat süreyle ön çimlendirme uygulamasına tabi tutulmuştur. Hiçbir uygulama görmeyen tohumlar kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Ön çimlendirme uygulaması gören tohumlar ile kontrol tohumlarında, standart çimlenme (25oC), düşük sıcaklık stres testi (15oC), kum ortamında çıkış testi ve fide büyüme testleri gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, uygulamaların normal çim oranı, ortalama çimlenme zamanı ve çim boyu üzerine etkisi önemli bulunurken, çimlenme oranı ve anormal çim oranı üzerine etkisi istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. En yüksek normal çim oranı %94.5 ile T. erecta uygulamasından elde edilirken, en düşük %90.0 ile kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Ön çimlendirme uygulamaları ortalama çimlenme zamanını kontrol tohumlarına göre 0.4 gün ile 0.8 gün arasında kısaltmıştır. Demleme çayları çim boyunu önemli ölçüde arttırmış ve en yüksek çim boyu 12.4 cm ile T. patula uygulamasından elde edilmiştir. Düşük sıcaklık çimlenme ve kumda çıkış testinden de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Ön çimlendirme uygulamaların fide kalitesi üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Altı ay süreli depolama sonunda tüm uygulamaların %88 ve üzeri çimlenme oranına sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, kadife çiçeği ve gül taç yaprakları demleme çaylarının biber tohumlarında organik ön çimlendirme ajanı olarak kullanılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. In this study, pepper seeds (cv. Yalova Çarliston) were primed with herbal teas of dried petals of marigold (Tagetes erecta and Tagetes patula) and oil rose (Rosa damascena) at 15ºC for 32 hours in a bubble column. Dry seeds were used as control. Standard germination (25ºC), low temperature stress (15ºC), emergence test in sand and also seedling quality parameters were determined at control and primed seeds. According to results, treatments were significantly affected the normal seedlings percentage, mean germination time and seedling length, while were not effective on germination and abnormal seedling percentage in standard germination test. The highest normal seedling percentage was obtained from T. erecta as 94.5% and the lowest obtained from control as 90.0%. Mean germination time decreased in primed seeds between 0.4 and 0.8 days compared with control. Herbal teas significantly increased seedling length and the highest were determined from T. patula as 12.4 cm. The effects of priming treatments on seedling quality were not significant. Similar results were obtained from low temperature (15oC) germination and emergence in sand. The germination percentages of all the applications were determined over ≥88% at the end of storage periods. As a result, it can be said that further researches are needed to use marigold and rose herbal teas as an organic priming agent for pepper seeds.
Collections