Karaman yöresinde yetiştiriciliği yapılan çiltopak zeytin çeşidinin fenolojik morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışması 2015 ve 2016 vegetasyon periyodunda Karaman yöresinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Çiltopak mahalli zeytin çeşidinin tanımlanması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla `Olive Germplasm-Italian Cortalogue of Olive Varieties`, `Catailogo Mundial de Variedades de Olivo` ve `Türkiye Zeytin Çeşitleri Kataloğu` yanında UPOV kriterleri göz önüne alınarak incelenmiştir.Çalışma sonucunda Çiltopak zeytin çeşidinin ağaç yüksekliği 4.39 m, taç genişliği 5.40 m ile `kuvvetli` bir ağaç yapısında olduğu saptanmıştır. Kısa bir somak yapısına sahip olan çeşidin her bir çiçek somağında ortalama 19 adet çiçek olduğu belirlenmiştir. `Yuvarlak` meyve şekline sahip Çiltopak zeytinlerinin tane ağırlığı 6.24 g ile `çok iri` meyveli sınıfında yer aldığı belirlenmiştir. Meyve etinden `kolay` ayrılan çekirdeklerin, çekirdek oranı %13.33'tür. Standart zeytin çeşitlerin birçoğundan daha üstün özelliklere sahip olan Çiltopak; `erkenci`, `çok iri`, `yeşil sofralık` değerlendirmeye uygun bir zeytin çeşidi olarak tanımlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Zeytin, Çiltopak, Morfolojik, Fizyolojik, Pomolojik, Teknolojik Çeşit, Tanımlama. This study was carried out in order to identify Çiltopak local olive cultivated in Karaman region during 2015 and 2016 vegetation periods. For this purpose, `Olive Germplasm-Italian Cortalogue of Olive Varieties`, `Catailogo Mundial de Variedades de Olivo` and `Olive Variety Catalog of Turkey` have been investigated by considering UPOV criteria.As a result of the study, it was determined that Çiltopak olive variety has a `strong` tree structure with a tree height of 4.39 m and a crown width of 5.40 m. It has been determined that there are 19 flowers in each flower cluster, which has a short thyrsus structure. It has been determined that Çiltopak olives have a `round` fruit shape and that they are in the `very large` fruit grade class with a grain weight of 6.24 g. The proportion of the seeds that are `easy` to leave the fruit flesh was 13.33%. Çiltopak which has superior properties than most of the standard olive varieties; It is defined as an olive variety suitable for evaluating `early`, `very large`, `green table`.Keywords: Olive, Çiltopak, Morphological, Physiological, Pomological, Technological, Variety, Characterization.
Collections