Doğal vejetasyondan toplanan bazı yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin ot verim ve kalitelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; Göller yöresinden toplanan yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin ot verimleri ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2014 yılında yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmanın bitkisel materyalini, 15 adet yonca genotipi ile 2 adet tescilli yonca çeşidi oluşturmuştur. Çalışmada; bitki boyu, ana sap kalınlığı, ana sap sayısı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi ve nispi yem değerleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda; yonca genotipleri ve çeşitlerinde bitki boyları 61.02-78.39 cm, ana sap kalınlığı 2.82-3.28 mm, ana sap sayısı 15.40 ile 27.48 adet/bitki arasında değişim göstermiştir. Yeşil ot verimleri 4787-8937 kg/da, kuru ot verimleri 1143-2183 kg/da, ham protein oranı % 17.4-22.6 ve ham protein verimi 209.7- 473.0 kg/da arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. ADF, NDF, SKM, KMT ve NYD sırasıyla % 28.7-32.9, % 39.5-42.6, % 63.2-65.5, % 2.81-3.04 ve 138.1-154.2 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre bazı genotiplerin tescilli çeşitlerden daha iyi değerlere sahip olduğu bulunmuştur. Hüyük-1, Sandıklı-3 ve Yenişarbademli-2 genotipleri ot verimi ve kalite özellikleri bakımından ön plana çıkmıştır. Bu verilere dayanarak Isparta ve benzeri ekolojik koşullara uygun yeni bir yonca çeşidi geliştirmek amacıyla yapılan çalışmanın devam ettirilmesi, belirlenen genotiplerin devam eden ıslah çalışmalarına katkı sağlaması açısından önemlidir. This study was conducted in 2014 to determine the herbage yield and quality characteristics of the alfalfa (Medicago sativa L.) genotypes collected from the Lakes Region. The trial was set up in 3 replications, according to the design of random blocks. The plant material of the study was composed of 15 alfalfa genotypes and 2 registered alfalfa varieties. In the study; Plant height, main stem diameter, main stem number, green grass yields, dry matter yield, crude protein ratio, ADF, NDF, digestible dry matter, dry matter consumption and relative feed values were investigated. At the end of the study; In the alfalfa genotypes and varieties, the plant length varied from 61.02 to 78.39 cm, the main stem thickness from 2.82 to 3.28 mm, and the number of main stems from 15.40 to 27.48 per plant. Green grass yields were found to vary between 4787-8937 kg/da, hay yields 1143-2183 kg/da, crude protein content 17.4-22.6% and crude protein yield 209.7-473.0 kg/da. ADF, NDF, digestible dry matter, dry matter consumption and relative feed values were found 28.7-32.9%, 39.5-42.6%, 63.2-65.5%, 2.81-3.04% and 138.1-154.2 respectively.According to the results obtained in the research, some genotypes were found to have better values than registered varieties. Genotypes Hüyük-1, Sandıklı-3 and Yenişarbademli-2 stands out for their herbage yield and quality characteristics. Based on these data, it is important to continue the work to develop a new alfalfa variety with high adaptation ability in Isparta and similar ecological conditions, in terms of contribute to the ongoing breeding work of the determined genotypes.
Collections