Vagococcus salmoninarum`a karşı bazı bitkisel uçucu yağlarının antibakteriyal aktivitesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, kekik (Origanum vulgaris), melisa (Melissa oleum), sarı kantaron (Hypericum perforatum), biberiye (Rosmarinus officinalis), zencefil (Zingiber officinale), karanfil (Eugenia caryophyllata), nane (Menta piperita), lavanta (Lavandula hybrida) ve çörek otu (Nigella sativa)' na ait uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri ve Vagococcus salmoninarum'a karşı invitro antibakteriyal etkileri incelenmiştir. Uçucu yağların kimyasal kompozisyonu Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GC/MS) ile analizlenmiştir. Vagococcus salmoninarum'a karşı uçucu yağların antibakteriyel etkileri agar difüzyon ve mikro dilüsyon yöntemi ile belirlenmiştir.Çalışmada kullanılan kekik (125 μL/ml MİK) ve karanfil (500 μL/ml MİK) uçucu yağlarının V. salmoninarum' a karşı güçlü antibakteriyel etkinliğe sahip olduğu görülmüştür. Etki gösteren uçucu yağlarının ana bileşenleri sırasıyla karvakrol (% 63.57) ve eugenol (% 85.99) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Vagokokkozis hastalığı etkeni V. salmoninarum'a karşı test edilen iki bitki türünün de antibakteriyel ajan olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu amaçla ilerki çalışmalarda, kekik ve karanfil uçucu yağlarının Vagokokkozise karşı in vivo antibakteriyel etkinlikleri araştırılmalıdır. In this work, essential oils of thyme (Origanum vulgaris), melissa (Melissa oleum), St. John's Wort (Hypericum perforatum), rosemary oil (Rosmarinus officinalis), ginger (Zingiber officinale), clove (Eugenia caryophyllata), peppermint (Menta piperita), lavandula (Lavandula hybrida) and black cumin (Nigella sativa) were screened for its chemical composition and in vitro antibacterial activity against Vagococcus salmoninarum. The composition of oils were analysed using GC/MS. Antibacterial effects of essential oils against Vagococcus salmoninarum were detected by agar diffusion and tube dilution assays. In this study, thyme (125 μL ml-1 MIC) and clove (500 μL ml-1 MIC) essential oils were shown to possess strong antibacterial activity against V. salmoninarum. The main components of effective essential oils were carvacrol (63.57 %) and eugenol (85.99%), respectively. As a result, these two plant species that tested against V. salmoninarum which is causative agent of Vagococcosis can be used as an antibacterial agent. For this purpose, in vivo antibacterial activities against vagococcosis of thyme and clove essential oils sholud be explored in the further studies
Collections