Isparta ve çevresinde farklı sosyoekonomik bölgelerde yaşayan çocuklarda beslenme alışkanlıkları ve bunun büyüme-gelişme, hematolojik parametreler ve eser elementler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
64 ÖZET İsparta ve Çevresinde farklı sosyoekonomik bölgelerde yasayan çocuklarda beslenme alışkanlıkları ve bunun büyfime-gelişme, hematolojik parametreler ve eser elementler üzerine etkisi Çalışma, İsparta bölgesi 8-15 yaş okul çocuklarında beslenme alışkanlıkları ile serum çinko (Zn), bakır (Cu), demir (Fe) seviyeleri, bazı hematolojik parametreler ve fiziksel gelişimleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile gerçekleştirildi. Serum bakır düzeyi atomik absorbsiyon spektrometresi ile ölçüldü. Serum çinko ve demir konsantrasyonları ile serum demir bağlama kapasitesi kolorimetrik yöntemle ölçüldü. Hemotokrit, hemoglobin ve ortalama eritrosit volümleri otomatik kan sayım cihazı ile ölçüldü. Beslenmesi temel olarak mayasız ekmeğe dayalı 2. Grubun serum çinko ve demir konsantrasyonları daha çok mayalı ekmek tüketen 1. Gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Her iki gruptaki kadın ve erkeklerin serum bakır ve çinko konsantrayonlan arasında önemli bir farklılık yokken, serum çinko seviyesi her iki gruptaki kadınlarda erkeklere göre anlamlı olarak yüksekti. Her iki grupta hematolojik parametreler ile eser elementler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı fakat serum bakır seviyesi ile yaş arasında negatif yönde bir ilişki saptandı. Bu veriler bize İsparta bölgesinde özellikle mayasız ekmekle beslenen okul çocuklarında serum demir, çinko seviyesinin düşük olduğunu gösterdi. Anahtar sözcükler: Beslenme, Mayasız ekmek, Çinko, Bakır, Demir, Hematokrit, 65 SUMMARY This study was carried out in order to show any relation between nutrition habits and some micronutrients, hematological parameters and physical growth in 8-15 years old primery school children in İsparta region. Serum copper (Cu) levels were determined by atomic absorption spectromer and serum zinc (Zn), iron (Fe) concentration and iron binding capacites (UIBC) were measured colorimetrically. Hematocrit % (Htc), Hemoglobin (Hb) and mean corpuscular volumes (MCV) were determined by automatic blood cell counter. In the second group which nutrition was derived mainly from bread made without yeast, serum zinc and iron concentrations were lower than the first group which consumed bread made with yeast (pO.001). There was no significant difference between the males and the females in each group respect to serum iron and copper levels. On the othr hand, serum zinc levels in males were higher than that of females ineach groups. There was no correlation between hematological parameters and micronutrient levels in each groups, but there was a negative corelation between the serum copper level and age. These data show that serum iron and zinc levels were lower in primery school children who nutriented with bread made without yeast. Key Words: Nutrion, Bread without yeast, Zinc, Copper, Iron, Hematocri
Collections