Diabetik ratlarda PUFA alımının hipokampüs NMDA reseptör subtip konsantrasyonları ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada STZ-diabetik erkek Spraque Dowley rafların balık yağı (DHA'in en önemli besin kaynağı) ile beslenmelerinin hipokampus NMDA reseptör NR2A ve NR2B subtipleri ve hipokampus lipid peroksid düzeyleri üzerine olan etkisi araştırıldı. Bu amaçla STZ ile diyabetin indüksiyonunun ardından raflar 8 hafta süreyle balık yağı içeren diyetle beslendiler. Diabetin indüksiyonundan 8 hafta sonra ratlann hipokampuslannda NR2A ve NR2B reseptör ekspresyonları ve MDA düzeyleri çalışıldı. STZ-diabetik raflarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, NMDA reseptör NR2A ve NR2B düzeyleri sırasıyla ortalama %30 ve %40 oranında artmış bulundu (p<0.05). Balık yağı alımının, NMDA reseptörü üzerine olan etkisi hakkındaki başlıca bulgumuz; balık yağımn NR2A subünit ekspresyonunu balık yağı alan diabetik grupta, diabetik grupla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da (p=0.332) belirgin olarak arttırırken NR2B subünitini etkilemediğiydi. Ayrıca diabetik gruptaki artan MDA düzeyi balık yağı alımıyla hem kontrol hem de diabetik gruba göre anlamlı olarak azalmıştı. Sonuç olarak, STZ-diabetik raflarda NMDA reseptör subünitleri etkilenmekte ve lipid peroksid düzeyi artmaktadır. Biz diabette balık yağı alımının özellikle hipokampusta, hem NMDA reseptör regülasyonu hem de lipid peroksid düzeyleri üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini düşünüyoruz. 50 SUMMARY In this study, the effects of fish oil (the main dietary source of DHA) supplementation on hippocampal NMD A receptor subunits NR2A, NR2B, and lipid peroxide levels of STZ-diabetic male Spraque Dowley rats were investigated. For this purpose, after the induction of diabetes with STZ, rats were fed with a fish oil diet add libitum for 8 weeks. Eight weeks after the induction of diabetes, NR2A and NR2B receptor expressions and the levels of MDA were studied in the hippocampi of rats. NMDA receptor subunits NR2A and NR2B expressions were found elevated by 30% and 40% on average respectively in STZ-diabetic rats compared with the control group (p<0.05). Our main finding about the effects of fish oil intake on hippocampal NMDA receptor is that it caused a prominent elevation of NR2A subunit expression, although the difference was insignificant (p=0.332) in the diabetic group supplemented with fish oil compared with the diabetic group, while it did not effect the NR2B subunit expression. In addition, the increased levels of MDA in the diabetic group were significantly reduced by fish oil intake compared with both the control and dibetic groups. In conclusion NMDA receptor subunits are effected in STZ-diabetic rats and the levels of lipid peroxide is elevated. We suggest that fish oil supplementation may have protective effects in diabetes especially in hippocampus both in the NMDA receptor regulation and lipid peroxide levels. 51
Collections