Isparta İl merkezinde et kesimi ve satışı ile uğraşanlarda verruka sıklığı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
41 ÖZET İSPARTA İL MERKEZİNDE ET KESİMİ VE SATIŞ! İLE UĞRAŞANLARDA VERRUKA SIKLIĞI DNA virusları arasında sayılan HPV'nin benign veya malign epitelyal lezyonlar gibi değişik klinik tabiolalara neden olan 80'in üzerinde tipi izole edilmiştir (15). Direkt ya da indirekt temasla bulaşan verrukaların sıklığı kesin olarak bilinmemekle birlikte popülasyonun yaklaşık %7-12'sinde ortaya çıkabileceği tahmin edilmektedir. Okul çağı çocuklarında, immün suprese hastalarda ve et ile uğraşanlarda verruka sıklığı artmıştır. Kasaplarda el verrukalarının sıklığının yüksek olduğu 30 yıl kadar önce ilk kez rapor edilmiş, takip eden çalışmalar bu bulguyu desteklemiştir (47). Çalışmamızın amacı İsparta il merkezinde tüm et ile (kırmızı et, balık, tavuk) uğraşanlarda verruka sıklığını araştırmak ve iş yerinde et ile temas etmeyen benzer sosyokültürel düzeydeki bakkallarla karşılaştırmaktı. İl Sağlık Müdüriüğü'nden et ile uğraşanların adresleri öğrenildi. Çalışma ve kontrol grubu olarak 155'er kişiye anket uygulanarak elleri verruka varlığı açısından muayene edildi. Araştırma grubunda %17.4 oranında verruka saptanırken kontrol grubunda bu oran %6 idi. Çalışmamızın sonucunda İsparta il merkezinde kasaplarda verruka sıklığı ileri derecede anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.001). Toplumda özellikle et kesimi ve satışı ile uğraşanlarda verrukaların daha fazla görülmesi nedeniyle epidemiyolojik çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Et ile uğraşan meslek gruplarının kişisel hijyen durumları ve dermatolojik muayene açısından denetlenmesi ve bilgilendirilmelerinin uygun olacağı görüşündeyiz. Anahtar kelimeler : Kasaplar, bakkallar, verruka, İsparta, Türkiye. 42 SUMMARY THE PREVALENCE OF VERRUCA VULGARIS AMONG TRADESMEN WHO SELL OR CUT MEAT AT THE CITY OF İSPARTA Over 80 types of HPV, a group of DNA viruses have been identified, many of which have been shown to be associated with a wide variety of benign and malignant epithelial lesions (15,20). Warts are transmitted by direct or indirect contact. Although the frequency is unknown, warts are estimated to affect approximately 7-12% of the population. An increased frequency also is seen among school-aged children, immunsupressed patients and meat handlers (7,15). One possible source of clues is the apparently high prevalence of hand warts in butchers, an association which was first reported more than 30 years ago. Subsequent studies have supported this finding (47). The aim of our study was to investigate the incidence of verruca vulgaris among the tradesmen who deal with meat, fish and chicken meat in İsparta. In this study, we compared the tradesmen dealing with meat with the control group working at groceries who are not dealing with meat at the same social and cultural level. The addresses of the tradesmen who deal with meat were provided from the Health Office of İsparta City. The questionnaire was applied to both study and control groups each of which has 155 individuals. Both of the groups were examined whether they had verruca vulgaris on their hands or not. The rate of verruca vulgaris of the study group and control group were 17.4% and 6.0% respectively. In our study, we found the prevalence of verruca vulgaris among the tradesmen who deal with meat was found to be significantly higher than the control group in İsparta city center (p<0.001). Because verrucae are more commonly seen in those who are working in butchery; and selling meat; we believe that epidemiological studies are important. Our opinion is that; it will be appropriate to control and inform occupational groups who are dealing with meat, fish and chicken for personal hygiene and dermatologic examination. Key words: butchers, groceries, verruca, İsparta, Turkey.
Collections