Ultrasonik ses dalgası uygulamalarının ıspanak tohumlarında çimlenme ve çıkış üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma ultrasonik ses dalgası uygulamalarının ıspanak tohumlarında çimlenme ve çıkış üzerine etkilerini belirlemek amacıyla laboratuvar koşullarında yürütülmüştür. Ispanak tohumları 40 kHz ultrasonik su banyosu içerisinde 0, 20, 40, 60 ve 80 dk. süresince uygulamaya tabi tutulmuştur. Ultrasonik uygulamalarda suyun etkisini elimine etmek amacıyla ıspanak tohumları aynı sürelerde saf su içerisine daldırılmıştır. Ultrasonik ve saf su uygulamaları sonrası tohumlarda, nem tayini, standart çimlendirme testi (15oC), yüksek sıcaklık çimlendirme testleri (20 ve 30oC) ve çıkış testi (15oC) gerçekleştirilmiştir.Ultrasonik ses dalgası uygulamaları kontrol ve saf su uygulamalarına göre, ıspanak tohumlarının çimlenme oranı (15oC), çıkış oranı, yüksek sıcaklık (20oC) çimlenme oranını önemli ölçüde arttırmıştır. En yüksek çimlenme oranı (15oC), çıkış oranı ve yüksek sıcaklık (20oC) çimlenme oranı, sırasıyla % 96.5, % 92.5 ve % 92.5 olarak 40 dk. ultrason uygulamasından elde edilmiştir. Çimlenme ve çıkış oranları 40 dk. ultrason uygulamasına kadar artmış bu süreden sonra azalmaya başlamıştır. Yine 40 dk ultrason uygulaması, ıspanak tohumlarının 15 ve 20oC ortalama çimlenme zamanını (sırasıyla 4.3 gün ve 4.1 gün) ve ortalama çıkış zamanını (6.8 gün) önemli oranda azaltmıştır. Ayrıca, gerek saf su gereksede ultrason uygulamaları sonrası tohumların nem içeriği kontrol tohumlarına kıyasla önemli oranda artmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular ultrason uygulamalarının ıspanak tohumlarında ön çimlendirme uygulaması olarak kullanılabileceğini göstermiştir. A laboratory experiment was conducted to determine the effects of ultrasound (US) on seed germination and emergence of spinach seeds. Spinach seeds were treated at 0, 20, 40, 60 or 80 min in a 40 kHz ultrasonic water bath. Parallel tests were run in which seeds were soaked in water without sonication in order to eliminate the effect of water from US test results. Seed moisture determination, germination test (15oC), high temperature germination tests (20 and 30 oC) and emergence test (15oC) were performed in seeds following water and US treatments.US treatments significantly increased spinach seed germination (15oC), emergence and high temperature germination (20oC) compared with control and water treatment. The highest germination (15oC), emergence and high temperature germination (20oC) were determined from 40 min US treatment as 96.5%, 92.5% and 92.5%, respectively. Germination at 15 and 20oC and emergence increased up to 40 min US treatments and decreased for further durations. Mean germination time at 15 and 20oC (4.3 and 4.1 days, respectively) and mean emergence time (6.8 days) of spinach seeds were significantly decreased with 40 min US treatment. In addition, the moisture content of seed following water and US treatments were significantly increased compared with control. The findings of this study showed that US treatments can be used as priming methods for spinach seeds.
Collections