Sıçanlarda D-Galaktozaminle oluşturulan hepatitte kefir`in koruyucu etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
AMAÇ: Bu çalışmada, sıçanlarda D-galaktozamin (GAL) ile oluşturulan akut karaciğer yetmezliğinde kefirin koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştırMATERYAL VE METOD: Çalışmaya, 42 erkek Wistar-albino sıçan alınarak, 3 grup 6'şarlı, 3 grupta 8'erli olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Ratlara 1 hafta boyunca normal çeşme suyu, %10'luk ve %20'lik kefir ön tedavisi verilmiştir. 7. gün GAL 1gr/kg dozunda i.p. olarak verildikten 24 saat sonra ratların yaşamlarına son verilerek laparotomi yapılmış ve karaciğerleri çıkarılmıştır. Karaciğer dokusu histolojik olarak değerlendirilmiş, doku düzeyinde malondialdehit (MDA) konsantrasyonu, süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), myeloperoksidaz (MPO) enzim düzeyleri ile glutatyon, TNF- ? ve IL-10 aktiviteleri ölçülmüştür. Ayrıca serumda AST, ALT, ALP, PT ve INR değerlerine bakılmıştırBULGULAR: 1gr/kg dozunda i.p. olarak verilen GAL tüm sıçanlarda histolojik ve biyokimyasal olarak akut karaciğer yetmezliğine yol açmıştır. Akut karaciğer yetmezliğinin biyokimyasal parametreleri kefir + GAL gruplarında çeşme suyu + GAL grubuyla kıyaslandığında daha yüksek saptanmıştır. GAL karaciğer dokusunda MDA düzeylerini anlamlı olarak artırırken (p<0,001), %20'lik kefir ön tedavisi GAL'ın uyardığı MDA konsantrasyon artışını anlamlı olarak azaltmıştır (p<0,001). SOD, CAT ve GSH-Px enzim düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştırSONUÇ: GAL ile oluşturulan hepatit modelinde, daha önce yapılan çalışmalarda antioksidan özelliği bildirilen kefirin koruyucu etkisinin olmadığı saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Kefir, Akut Karaciğer Yetmezliği, Oksidatif Stres, D-galaktozamin AIM: Investigation of the protective effects of kefir on D-galactosamine (GAL) induced acute hepatic failureMATERIALS AND METHODS: Forty two male Wistar rats were randomly divided into six groups. Three groups contained six rats and other three groups contained eight rats in each group. Rats were pretreated with tap water, 10% kefir and 20% kefir for seven days. At the seventh day of the study, GAL 1gr/kg was administered i.p. and 24 hours later all animals were sacrificed, laparotomi was performed and liver tissues were taken. Liver tissue samples were histologically evaluated. Malonyldialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px) and myeloperoxidase (MPO) enzyme concentrations were determined. Glutation, TNF- ? and IL-10 activities were measured. AST, ALT, ALP, PT and INR levels were also analyzed in serumRESULTS: Dose of 1gr/kg i.p. GAL caused acute hepatic damage histologically and biochemically in all rats. Biochemical parameters of acute hepatic damage in kefir pretreated groups were higher than in the tap water pretreated group. While GAL increased the levels of MDA significantly (p<0,001), pretreatment with %20 kefir significantly decreased the GAL induced MDA consentration (p<0,001). SOD, CAT and GSH-Px enzyme levels were not significantly different between groupsCONCLUSİON: We showed kefir has no effect on GAL induced hepatitis which has been shown to have antioxidant effects in previous studies.Key words: Kefir, Fulminant Hepatic Failure, Oxidative Stress, D-galactosamine
Collections