Kefirin sıçanlarda Dekstran Sülfat Sodyum ile uyarılan kolit modelinde koruyucu etkinliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amacımız, ticari kefirin DSS ile uyarılan kolit modelinde koruyucu etkinliğinin olup olmadığını, varsa etkisini hangi yolla yaptığını araştırmaktır.Çalışmamızda 24 adet erkek Wistar albino sıçan alınarak 4 gruba randomize edildi; Kontrol, kefir-kontrol, kolit ve kefir-kolit. Kontrol ve kolit grubuna 14 gün boyunca günde bir kez skimmilk, kefir-kontrol ve kefir-kolit gruplarına kefir verildi. Normal-kontrol ve kefir-kontrol gruplarına çalışma süresince normal içme suyu, kolit ve kefir-kolit gruplarına çalışmanın 1-7. günleri normal içme suyu, 8-14. günleri %3 DSS içeren içme suyu verildi ve deney sonlandırılarak, kolon doku örnekleri alındı.Kolit yapılan gruplarda tedavi sonunda, tedavi öncesine göre anlamlı kilo kaybı vardı. Bu düşüş kolit grubunda, kefir-kolit grubuna göre daha fazlaydı.Sıçanların çalışma boyunca HAİ günlük olarak hesaplandı. Kolit grubunda HAİ çalışmanın 3. ve 5. günlerinde kefir-kolit grubundan istatistik olarak yüksekti. Çalışmanın 2, 3, 4, 5 ve 6. gününde kolit grubu ile kontrol grupları arasında istatistik olarak fark olmakla beraber, kefir-kolit grubu ile kontrol grupları arasında sadece 6. günde istatistik olarak fark görüldü. Mikroskopik kolit skoru, kolit grubunda, kefir-kolit grubuna göre istatistiksel olarak yüksekti (p=0.049).Proinflamatuvar sitokin olan TNF-alfa düzeyleri kolit grubunda, kefir-kolit grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.009). IL-10 düzeyleri gruplar arasında istatistiksel önemde farklı değildi (p>0.05).Kolon dokusunda MPO düzeyi kolit grubunda kefir- kontrol grubundan istatistiksel olarak yüksekti (p=0.036). Kefir-kolit grubunda kolon MPO düzeyleri kontrol grubu seviyelerindeydi. Kolon dokusunda MDA seviyesi kolit grubunda diğer gruplara göre daha yüksek olmakla beraber farklılaşmalar istatistik olarak anlamlı değildi.Kolon dokusunda iNOS ekspresyonu kolit grubunda diğer gruplara göre daha fazlaydı. Hemogram parametreleri gruplar arasında istatistiksel olarak farklı değildi.Sonuç olarak, sıçanlarda %3 DSS ile uyarılan deneysel kolit modelinde kefir, hastalık aktivite indeksini, mikroskopik kolit skorunu ve kolitin uyardığı kilo kaybını azaltmaktadır; TNF-alfa ve MPO seviyelerini düşürerek inflamatuar sürece olumlu katkı sağlamaktadır. The aim of the present study was to investigate a protective effect of commercial kefir on DSS-induced colitis in rats and in which way the effect occurs.In our study, 24 male Wistar albino rats were randomised into four groups; control, kefir-control, colitis and kefir-colitis groups. During 14 days skimmilk was given to the control and colitis group and kefir was given to the kefir-control, kefir-colitis group once a day. In the normal-control and kefir-control groups tap water was given during the study and in the colitis and kefir-colitis groups tap water was given in the 1-7 days and water with 3% DSS was given in the 8-14 days. The study terminated and colon tissue specimens were taken.In the colitis group at the end of the treatment, there was a significant weight loss than the pretreatment. The weight loss in the colitis group was more than the kefir-colitis group.During the study, disease activity index (DAI) of the rats were calculated daily. In the colitis group the DAI was statistically higher than that of kefir-control group in the 3rd and 5th days of the study. Although in the 2-6th days of the study there was a statistically difference between the colitis and control groups, there was only a statistically difference between the kefir-colitis group and control groups in the 6th day of the study. In the colitis group the microscopic colitis score was statistically higher than that of the kefir-colitis group (p=0.049).The colon levels of the TNF-alpha, a proinflammatory cytokine, was significantly higher in the colitis group than the kefir-colitis group (p=0.009). The levels of the IL-10 was not statistically different between the groups (p>0.05). In the colon tissue the level of MPO was statistically higher in the colitis group than the kefir-control group (p=0.036). In the kefir-colitis group the levels of MPO was almost the same with the control group. Although the levels of MDA in the colon tissue was higher in the colitis group than the other groups, however these differences were not statistically significant. The expression of iNOS in the colon tissue was higher in the collitis group than the other groups. The hemogram parameters were not significantly different between the groups.In conclusion, in the DSS-induced colitis model in rats, kefir attenuates the DAI and microscopic colitis score, reduces body weight loss, elicits affirmative contribution to the inflammatory process by decreasing the colon TNF-alpha and MPO levels.
Collections