Tip ıı diyabetin farklı tanılara sahip dişlerde endodontik mikrofloraya etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kök kanalına ulasan mikroorganizmaların ana kaynagı oral floradır. Normaldesaglıklı agızlarda tükürük elektrolitleri, glikoproteinler ve antimikrobiyal enzimler oralmukozayı korur. Saglıklı bireylerdeki tükürük içerigi, agzın temizlenmesine yardım eder,potansiyel toksik yapıları parçalar, asiditeyi düzenler, bakteriyel toksinleri ve enzimlerinötralize edip mikroorganizmaları yok eder. Bazı sistemik ve lokal etkiler tükürügüniçerigindeki ve miktarındaki degisim ile denge içinde olan bu ortamı degistirir. Tip IIDiabetes mellitus'lu bireylerin tükürügündeki glukoz düzeyinin saglıklılara oranla dahayüksek oldugu bildirilmektedir. Tükürügün içerigindeki protein, amilaz, lizozim, IgA,elektrolitler, tamponlama kapasitesi ve pH üzerine yapılan arastırmaların sonuçları ise halatartısmalıdır. Bazı arastırıcılar, diyabetik hastalarda tükürük sekresyonunda azalmanınoldugunu bildirmesine ragmen, böyle bir iliskinin olmadıgına isaret edenler de vardır.Bu çalısmanın amacı, Tip II Diabetes mellitus hastalıgı olan ve olmayan bireylerinapikal periodontitis (AP), AP bulunmayan nekroz ve sekonder kök kanal enfeksiyonludislerinde endodontik floranın incelenmesidir. Çalısmaya yasları 22-82 arasında degisen aynıcografi bölgede yasayan 59 diyabetik ve 61 diyabetik olmayan bireyin 173 tek kök kanalınasahip disleri dahil edilmistir. Hastaların oral durumu DMFT, OHI-S ve radyografikincelemelerle, diyabetik hastaların sistemik durumu da HbA1c düzeyiyle belirlendi. Diyabetikolmayanlarda açlık kan sekerinin düzeyi, diyabetik olanlarda ise HbA1c düzeyi kaydedildi.Hastalar diyabetik olan ve olmayan seklinde 2 ana gruba, her ana grup için 3 alt gruba ayrıldı.Kök kanalına girisi takiben steril Hedström egeleri ve kagıt koniler yardımıyla toplananörnekler tiyoglikolat besiyeri içeren tüpe tasındı. Mikrofloranın belirlenmesi içinkonvansiyonel kültür teknikleri kullanıldı. Tüm örnekler 5 gün anaerobik ortamda, 3 günaerobik ortamda takip edildi. E. faecalis'in degerlendirilmesinde PCR bu mikroorganizmanın16S rRNA geni kullanılarak yapıldı. Mikroorganizmaların Gram boyanma özellikleri, oksijengereksinimleri ve bunların diyabetle iliskileri gibi parametreler ki kare testi ile karsılastırıldı.Sonuçlar, E. faecalis'in tanımlanmasında PCR yönteminin kültür tabanlıyöntemlerden anlamlı düzeyde daha hassas oldugunu gösterdi. Kandida türleri diyabetikbireylerin tüm alt gruplarından izole edilmesine ragmen saglıklı bireylerde sadece sekonderenfeksiyonlu vakalardan izole edildi. Diyabetiklerde primer enfeksiyonlu dislerde artanHbA1C düzeyiyle izole edilen mikroorganizma sayıları arasında pozitif bir iliski bulundu. Aynısekilde, diyabetli apikal periodontitisli dislerde HbA1C seviyesi yükseldikçe Gram pozitifmikroorganizmaların, apikal periodontitis bulunmayan nekrotik pulpalı dislerde ise Gramnegatif mikroorganizmaların sayıca artması anlamlı bulundu.Çalısmanın sınırları içerisinde diyabetik bireylerin endodontik florası diyabetikolmayanlardan anlamlı bir farklılık göstermedi. Bu durum, diyabetik hastaların oral hijyenininkontrol altında olmasıyla iliskili olabilir. Sistemik hastalıkların endodontik flora üzerindekiolası etkileri için daha ileri arastırmalara gereksinim vardır. The main cause of the microorganisms reaching deeper into the root canal is oral flora.Normally, in a healthy mouth, saliva electrolytes, glycoproteins and antimicrobial enzymesprotects the oral mucosa. In healty persons, saliva composition serves to cleanse the mouth,clear potentially toxic substances, regulate acidity, neutralize bacterial toxins and enzymesand destroy microorganisms. Some of systemic and local effects can change the contents andamount of saliva causing changes in the balance. It is reported that the level of glucose in typeII diabetic patients is higher than those of the non-diabetics. Findings regarding the salivarycontents, i.e. total protein, amylase, lysozyme, IgA, electrolytes, buffer capacity and pH is stilldisputable. Even though some of the researchers have reported the reduced salivary secretionin diabetic patients, there are also some other researchers have claimed the opposite.The aim of this study, to investigate the endodontic microflora of the patients with andwithout Type 2 diabetes mellitus having the diagnosis apical paradontitis (AP), necrosiswithout AP or secondary infection of root canal. The study included 173 teeth selected fromthe 59 diabetic and 61 non-diabetic subjects aged 21-82 from the same geographical area.Oral status was evaluated by DMFT, OHI-S index and radiographic examinations, whereassystemic status of diabetics was determined with the HbA1C levels. A casual plasma glucoselevels in non-diabetics and HbA1c levels in diabetics was recorded. The patients were dividedinto two main groups as diabetics and nondiabetics and then 3 subgroups per main group.After accessing the canal, the root canal sample was collected with a sterile Headstrom fileand paper-points that was transferred to a tube containing prereduced thioglycollate broth.Bacterial load was determined by traditional culture techniques.All samples were cultured anaerobically for five days and aerobically for 3 days. Assessmentof Enterecoccus faecalis was also accomplished by use of quantitative-polymerase chainreaction (PCR) directed against the 16S rRNA gene. The parameters of Gram staining,oxygen consumption and their relationship with diabetes of microorganisms was comparedusing the Chi-square test.The results showed that, E.faecalis identification of the bacteria using PCR-basedmethod was significantly more sensitive than culture-based procedures. Candida species wereisolated in all of the diabetics, but in the retreatment cases of nondiabetics. We have found outa positive relationship between an increasing HbA1C level and isolated microorganisms inteeth with primer infection of diabetics. It has been observed significant that HbA1C levelincreased significantly in teeth with apical periodontitis of diabetics and gram positivemicroorganisms increased as well while gram negative microorganisms amounted in teethwith necrotic pulp without apical periodontitis.Within the limitations of this study, endodontic flora of diabetics was not significantlydifferent from that of the non-diabetics. This can be related to the fact that diabetic patientsare under routine control orally. The possible effect of serious diseases on endodontic floraneeds further investigation.
Collections