Farklı düzeylerde metabolik kontrole sahip tip 2 diabetes mellitus hastalığı olan kronik periodontitisli bireylerde malondialdehit ve antioksidan enzim düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; farklı metabolik kontrol düzeyine sahip tip 2 diabetes mellituslu (DM), kronik periodontitisli hastalarda malondialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), indirgenmiş glutatyon (GSH) ve paraoksonaz (PON) düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Tip 2 DMlu, kronik periodontitisli 42 hasta, glikolize hemoglobin (HbA1c) düzeylerine göre `metabolik olarak kontrol altında olan (22 birey)' ve `metabolik olarak kontrol altında olmayan (20 birey)' şeklinde sınıflandırıldı. Yaş ve cinsiyet yönünden eşleştirilmiş, sistemik yönden sağlıklı 42 hasta, periodontal durumlarına göre `periodontal yönden sağlıklı (20 birey)' ve `kronik periodontitis (22 birey)' olarak sınıflandırıldı. Klinik periodontal parametre olarak plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), kanama indeksi (Kİ), periodontal cep derinliği (CD) ve klinik ataçman seviyesi (KAS) kaydedildi. Ayrıca lipit ve glukoz metabolizmasına ait biyokimyasal parametreler de kaydedildi. MDA, GSH-Px, GSH ve PON düzeylerinin belirlenmesi için dişeti oluğu sıvısı (DOS) ve kan örnekleri alındı.Klinik periodontal parametreler açısından iyi metabolik kontrol altındaki DMlu bireylerle sistemik yönden sağlıklı, kronik periodontitisli bireyler arasında fark bulunmazken, kötü metabolik kontrolün periodontal parametrelerle korelasyon gösterdiği belirlendi. DOS ve kanda MDA düzeyleri, kötüleşen periodontal durum ve metabolik kontrol ile artış gösterirken, antioksidan kapasitedeki düşüşün özellikle GSH parametresi üzerinde izlendi. DMlu bireylerde PON aktivitesinde düşüş izlenirken, metabolik kontrol düzeyi ile PON aktivitesi arasında bir ilişki bulunmadı.Çalışmamızın bulguları; tip 2 DMlu bireylerde klinik periodontal durumdaki ve metabolik kontroldeki kötüleşmenin paralellik gösterdiğini, lokal ve sistemik oksidatif stres düzeylerinin bu ilişkide rol oynuyor olabileceğini desteklemiştir. The aim of this cross-sectional study was to compare the levels of malondialdehide (MDA), glutathione peroxidase (GP-x), reduced glutathione (GSH) and paraoxonase (PON) within gingival crevicular fluid (GCF) and blood samples of chronic periodontitis patients with type 2 diabetes mellitus (DM2) under different stages of metabolic control.Forty-two DM2 patients with chronic periodontitis were classified as `metabolically bad controlled? (n=20) and `metabolically good controlled? (n=22) in respect to their glycated haemoglobin (HbA1c) levels. Forty-two systemically healthy, age and sex matched individuals with chronic periodontitis (n=22) and without periodontal disease (n=20) were also recruited to serve as controls. Biochemical parameters related to glucose and lipid metabolism were recorded along with clinical periodontal parameters. GCF and blood samples were collected in order to determine levels of MDA, GP-x and GSH while PON activity was determined in serum of the participants.While there were no differences in clinical periodontal parameters between diabetic patients under good metabolic control and systematically healthy, chronic periodontitis patients, it was spotted that bad metabolic control correlated with clinical periodontal parameters positively. While MDA levels in GCF and blood correlated with worsening periodontal condition and metabolic control, depletion in antioxidant capacity was observed in GSH parameter specifically. As PON activity in diabetics exhibited a significant decrease in comparison to healthy individuals, there was not any relationship between PON activity and stage of metabolic control.Our findings support the idea that worsening in clinical periodontal status and metabolic control exhibited paralelism and levels of local and systemic oxidative stress levels could be playing and important role in this relationship.
Collections