Spor yapan ve sedanter üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi tutum ve yaşam kalitelerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapılan çalışmanın amacı; `Spor Yapan ve Sedanter Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Tutum ve Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi` dir. Yapmış olduğumuz bu çalışmaya toplam 956 üniversite öğrencisi katılmıştır.Beslenme bilgi ve tutumunun belirlenmesinde Laurie ve arkadaşlarının (2003) araştırmasında kullanılan anket baz alınarak hazırlanmıştır. Çalışmanın yaşam kalitesi ile ilgili veri toplama aracı ise; Dünya Sağlı Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu kullanılırken, demografik bilgilerin elde edilmesinde ise kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi, tutum ve yaşam kalitelerinin spor yapma ve sedanterlik faktörü ile beslenme dersi almış ve beslenme dersi almamış faktörlerine bağlı olarak değişim durumları incelenmiştir.Ankete ait veriler elektronik ortama aktarılmış, istatistiksel değişimler tespit edilmiştir. Grupların varyansları ve homojenlikleri yüzde ve frekans testleri ile belirlenmiştir. Yapılan ikili karşılaştırmalarda Independent Samples t Testi kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilere göre spor yapan katılımcıların ortalamaları (77,19±16,11)beslenme bilgi düzeyleri sedanter katılımcıların beslenme bilgi ortalamalarına (73,99±15,75) oranla istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05).Bu sonuçlara bakılarak; spor yapan üniversite öğrencilerin beslenme bilgi ve tutumu düzeylerinde sedanter gruba göre yüksek bulunmuş ve çalışmamızla paralellik göstermiştir. Spor hem beslenme hem de yaşam kalitesi faktörlerinde kişinin hayatına yön veren bir olgudur. The purpose of the present study was to examine the `Nutrition Knowledge Attitudes and Quality of Life of Sports-doing and Sedentary University Students`. A total of 956 university students participated in the study.The questionnaire, which was used to determine nutritional knowledge and attitude, was prepared based on the questionnaire of Laurie et al. (2003). The World Health Organization Quality of Life Scale Short Form was used as the data collection tool related to the quality of life of the study; and the Personal Information Form was used to obtain demographic data. The nutritional knowledge, attitudes and quality of life, sporting and sedentary factors and receiving or not receiving nutritional lessons of the university students were examined.The data in the questionnaire were transferred into electronic medium, and statistical changes were determined. The variances and homogeneities of the groups were determined with percentage and frequency tests. The Independent Samples t-Test was used in paired comparisons. According to the data obtained in this study, a statistically significant difference was detected between the average nutritional knowledge levels (77,19±16,11) of the sports-doing participants were higher than the sedentary participants (73,99±15,75) (p <0,05).Considering these results, it is possible to argue that nutritional knowledge and attitude levels of sports-doing university students are higher than the sedentary group, and showed parallelism with our study. Sport is a phenomenon that gives direction to one's life in terms of both nutrition and quality of life.
Collections