Zeytin ve elma sirkesi örneklerinin polimeraz zincir reaksiyon- denatüre edici gradyan jel elektroforez (PZR-DGJE) tekniğiyle mikrobiyotasının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, geleneksel yöntemle üretilmiş zeytin ve elma sirke örneklerinin mikrobiyal popülasyonlarındaki farklılıkların, DNA dizi analizleri yapılarak tanımlanması hedeflenmiştir.Çalışmada DNA analizi için kültürden bağımsız ve hızlı bir analiz yöntemi olan PZR-DGJE (Polimer zincir reaksiyonu-denatüre edici gradyan jel elektroforez) tekniği kullanılmıştır. Elde edilen sekanslar ise BLAST programıyla değerlendirilmiştir.Tez çalışması sonucunda zeytin ve elma sirkesi örneklerinin her ikisinde de sirke bakterisi olarak bilinden Gluconacetobacter ( Komogataeibacter xylinus) (% 93 ve % 87 homoloji) grubuna ait DNA'lar bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Sirke, Asetik asit bakterisi, PZR-DGJE Tekniği. In this thesis study, it is aimed to identify the differences in microbial populations of olive and apple vinegar samples produced by traditional method by DNA sequence analysis. In the study, PCR-DGGE technique, which is a culture independent and rapid analysis method, was used for DNA analysis. The obtained sequences were evaluated by BLAST program. As a result of thesis study, DNAs belonging to Gluconacetobacter (Komogataeibacter xylinus) group (% 93 ve % 87 homology) , known as vinegar bacteria, were found in both olive and apple vinegar samples.Keywords: Vinegar, Acetic acid bacteria, PCR-DGGE Technique.
Collections