Niğde İlinde tarla bitkileri üretiminden kaynaklanan biyokütle enerji potansiyelinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu yüksek lisans çalışmasında, Niğde ilinde yetiştirilen tarla bitkileri hasat artıklarından kaynaklanan ve yenilenebilir enerji olan biyokütle enerjisinin, mevcut potansiyeli ve ekonomik katkıları incelenmiştir. Biyokütlenin mevcut enerji potansiyeli belirlenirken, her bir ürüne ait üretim miktarı, nem içeriği, ısıl değer miktarı ve atık ürün oranı ayrı ayrı değerlendirilerek hesaplamalar yapılmıştır. Çalışma sonunda; Niğde merkez ve ilçelerinde tarla bitkileri hasat artıklarının enerji potansiyelinin (MWh) ürünlere göre dağılımı sırasıyla; patates> buğday> arpa> silajlık mısır> çavdar> fasulye> nohut şeklinde olup, enerji potansiyel değerleri sırasıyla; 106.223 MWh> 50.418 MWh > 28.180 MWh> 19.711 MWh> 18.198 MWh> 6.747 MWh> 3.043 MWh olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre, Niğde ilinde yetiştirilen tarla bitkileri hasat artıklarının enerji potansiyelinin ilin yıllık elektrik tüketiminin %23'lük kısmını karşılayabilecek düzeyde olduğu, bu artıkların ikinci bir alternatif olarak yenilenebilir yakıt olan biyoetanol üretiminde değerlendirilmesi durumunda, 43.395.973 L/yıl biyoetanol elde edilebileceği ortaya konmuştur. In this master thesis study, the potential and economic contributions of biomass energy, which is the renewable energy originating from harvest residues of field crops grown in Nigde, was researched. When the energy potential of biomass was determined, the amount of production of each product, moisture content, heat value and residue production rate were calculated separately. At the end of the study; The distribution of energy potentials from harvest residues of field crops grown in Nigde, according of products (MWh) is as follows; Potato> wheat> barley> silage maize> rye> beans> chickpea, energy potential values are; 106.223 MWh> 50.418 MWh> 28.180 MWh> 19.711 MWh> 18.198 MWh> 6.747 MWh> 3.043 MWh. According to the obtained data, energy potential from harvest residues of field crops grown in Nigde, are capable of meeting 23% of the annual energy consumption of the Nigde's and if these residues are used as a second alternative in the production of bioethanol, 43.395.973 L/year bioethanol could be obtained.
Collections