Süt ve süt endüstrisi atıksularının membran prosesler ile geri kazanımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tezde, süt ve süt ürünleri üreten bir fabrikanın atıksuyunda ve peyniraltı suyunda (PAS) membran prosesler ile geri kazanım araştırılmıştır. Deney çalışması iki aşamalı olarak tasarlanmıştır. Membran deneyleri ticari ultrafiltrasyon (UF) membranlar SEPA CF 50.000Da, SEPA PES 20.000Da ve SEPA PES 10.000Da kullanılarak kesikli filtrasyon sisteminde, manyetik karıştırcı 170rpm'de, 2-3bar basınçta gerçekleştirilmiştir. Her iki örnek için UF membranlarla arıtma yapılmadan önce; 0,45 μm membran ve 1,2 μm filtre ile vakum filtrasyon sistemiyle ön arıtım işlemi uygulanmıştır. Atıksu ve peyniraltı suyu örneklerinde membran filtrasyon öncesi ve sonrası KOİ, iletkenlik, pH parametreleri incelenmiş olup aynı zamanda membranlarda akı takibi yapılmıştır. Peyniraltı suyu örneği ile yapılmış çalışmanın sonunda elde edilen akı verilerinin, atıksu örneği ile yapılmış çalışmanın sonunda elde edilen akı verilerine göre daha düşük sonuçlar verdiği görülmüştür. Akının düşük çıkması membran yüzeyinde oluşan kirlenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göstermiştir. Süt ve süt endüstri ürünlerinin, peyniraltı suyu ve atıksu karakteristiğinde yüksek KOİ, yoğun yağ tabakası ve düşük pH değerlerinin arıtmada ve geri kazanımda hedeflenmiş olan yüksek verimliliğin sağlanmasında diğer membran alternatiflerininde değerlendirilmesi ile daha iyi sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. In this thesis, recovery of membrane and processes in a wastewater and whey (PAS) of a factory that produces milk and dairy products was investigated. The experiment is designed in two stages. Membrane experiments were performed in dead end filtration system using commercial ultrafiltration(UF) membranes SEPA CF 50.000Da, SEPA PES 20.000Da and SEPA PES 10.000Da magnetic stirrer at 170 rpm, 2-3 bar pressure. Before treatment with UF membranes for both samples Pre-treatment was applied with vacuum filtration system with 0.45 μm membrane and 1.2 μm filter. In wastewater and whey samples, before and after membrane filtration, COD, conductivity and pH parameters were investigated and at the same time flux was observed in membranes. It was observed that the flux data obtained at the end of the study with the sample of the whey gave lower results than the flow data obtained at the end of the study with the wastewater sample. The flux low indicates that contamination on the membrane surface occurs faster. Milk and dairy industry products will provide better results when assessing the quality of whey and wastewater by evaluating high COD, dense oil layer and low pH values in other membrane alternatives to achieve high productivity in purification and recovery.
Collections