Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğutanılı çocuklarda beslenme durumu değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu besin ögeleri eksiklikleri ve`sağlıksız` beslenme düzenleri ile ilişkilendirilse de bu konu hakkındaki çalışmalaryetersizdir. Bu çalışma DEHB ve semptomlarının hazır gıdalar ve gıda katkı maddeleriözelinde beslenme durumu ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır.Gereç ve Yöntem: Araştırma toplam 390 çocuk ve ergen (169 DEHB ve 221kontrol grubu) üzerinde yürütülmüştür. Beslenme durumunun değerlendirilmesinde 24saatlik hatırlama yöntemi ile besin tüketim kaydı ve 35 besinin bulunduğuDüzenlenmiş Besin Tüketim Sıklığı Anketi kullanılmıştır. DEHB semptomlarınındeğerlendirilmesinde Dikkat eksikliği ve yıkıcı davranışı bozuklukları için DSM-IV'edayalı tarama ve değerlendirme ölçeği (DEYDB DSM-IV), Conners EbeveynDerecelendirme Ölçeği (CEDÖ) ve Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği(CÖDÖ) kullanılmıştır.Bulgular: DEHB ve kontrol grubundaki çocuk ve ergenlerin tükettiği enerji vebesin ögelerinin önerilen yeterli miktarlarını karşıladığı görülmüştür. DEHB'li çocukve ergenlerin daha fazla sucuk, salam, jelibon, dondurma, kraker kahvaltılık çikolata,şekerleme, çikolata ve bisküvi tükettikleri bulunmuştur (p<0,05). Sucuk, hazıratıştırmalık, şekerli içecek tüketimi ile şekerli içeceklerle tüketilen yapay koruyucu verenklendirici sayısı DEHB semptomları ile ilişkilendirilmiştir (p<0,05).Sonuç: Çalışmamız DEHB tanı ve semptomları ile hazır gıdalar ve yapayrenklendirici ve koruyucular arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.Bu bulguların mekanizmasını araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: beslenme, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, gıdakatkı maddeleri, nörogelişimsel bozukluklar, şeker Objective: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) has been linkedto nutrient deficient and `unhealthy` diets; but the studies in this area are not sufficient.This study aims to investigate the relationship between ADHD/related symptoms andnutritional status especially ready to eat foods and food additives.Materials and Methods: This study was conducted on 390 children andadolescents (169 ADHD and 221 controls). Nutritional status was evaluated by 24-hour recall method, modified food frequency questionnaire including 35 items. ADHDsymptoms was evaluated by DSM-IV-based screening and assessment scale forattention deficit and disruptive behavior disorders (DEYDB DSM-IV), Conners ParentRating Scale (CPRS), Conners Teacher Rating Scale (CTRS).Results: It was found that the amounts of energy and nutrients consumed bychildren and adolescents with ADHD and controls meet the recommended values.Children and adolescents with ADHD consumed more processed meats, jelly bean, icecream, cracker, chocolate breakfast, chocolate, candy and biscuit than controls(p<0,05). Sujuk, junk-food, sweetened beverage, artificial colors and preservative insweetened beverages were associate with ADHD symptoms (p<0,05).Conclusion: Our study shows that there is a significant relationship betweenthe diagnosis and symptoms of ADHD and ready-to-eat foods, artificial colors andpreservatives. Further studies are needed to investigate the mechanism of thesefindings.Key findings: attention deficit hyperactivity disorder, food additives,neurodevelopmental disorders, nutrition, sugar
Collections