Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldırım, Metin
dc.contributor.authorDemir Özer, Ezgi
dc.date.accessioned2020-12-10T11:49:53Z
dc.date.available2020-12-10T11:49:53Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267462
dc.description.abstractDietil pirokarbonat (DEPK), homosistein tiyolakton (HSTL) ve metilglioksal (MG) ile modifiye edilen nisinin bazı özelliklerinin incelenmesi bu tez çalışmasının temel amacını oluşturmuştur. Ticari nisin, diklorametan ile çöktürme ve katyon değiştirici kolon kromotografisi yöntemleri birleştirilerek en az %95 düzeyinde saflaştırılmıştır. Yüksek saflıktaki Nisin Z DEPK ile %13,68, HSTL ile %6,30 ve MG ile %70,51 düzeyinde modifiye edilmiştir. Tripsin ve termolisin enzimleriyle hidrolizasyon ve trisin-sodyum-dodesil-sülfat poliakrilamid jel elektroforez analiziyle modifikasyonun gerçekleştiği gösterilmiştir. DEPK ve MG ile modifiye edilen nisin, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Bacillus subtilis ATCC 6633, Lactococcus lactis ssp. cremoris AÜ, Enterococcus faecium ATCC 9097, Listeria monocytogenes NCTC 5348 ve Escherichia coli RSKK bakterilerine karşı antibakteriyel aktivite göstermemiştir. HSTL ile modifiye edilmiş nisin ise sadece Enterococcus faecium ATCC 9097'ye karşı antibakteriyel aktivite göstermiş ve minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK) değeri 16,75 μM olarak saptanmıştır.
dc.description.abstractThe main purpose of this study is to investigate some properties of nisin modified with diethylpyrocarbonate (DEPC), homocysteine thiolactone (HCTL) and methylglyoxal (MG). Commercial nisin was purified to at least 95% using the method developed by combining dichloromethane precipitation and cation exchange column chromatography methods. High-purity Nisin Z was modified by 13.68% with DEPC, 6.30% with HCTL and 70.51% with MG. The modification was confirmed by using hydrolyzing activities of trypsin and thermolysin enzymes followed by tricine-sodium-dodecyl-sulfate polyacrylamide gel electrophoresis. The nisin modified with DEPC or MG did not show any antibacterial activity against Staphylococcus aureus ATCC 6538, Bacillus subtilis ATCC 6633, Lactococcus lactis ssp. cremoris AÜ, Enterococcus faecium ATCC 9097, Listeria monocytogenes NCTC 5348 or Escherichia coli RSKK. HCTL modified nisin had a little antibacterial activity against Enterococcus faecium ATCC 9097 and the minimum inhibitory concentration (MIC) of HCTL modified nisin was 16.75 μM against Enterococcus faecium ATCC 9097.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDietil pirokarbonat, homosistein tiyolakton ve metilglioksal ile modifiye edilen nisinin özellikleri
dc.title.alternativeProperties of nisin modified with diethylpyrocarbonate, homocysteine thiolactone or methylglyoxal
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10183552
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid490421
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess