Gamma radiation sensitivity of listeria monocytogenes
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ GAMMA RADYASYONUNUN LISTERIA MONOCYTOGENES ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Gürsel, Belkis Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Candan Gürakan Ocak 1996, 59 sayfa Bu çalışmada, Listeria monocytogenes ' in TSB-YE, tavuk göğüs eti ve kıymada gamma radyasyonuna duyarlılığı incelendi. Bir çeşit bakteriyosin olan ve L. monocytogenes üzerinde inhibitor etkiye sahip olduğu bilinen nişin1 in bu balcterinin radyasyona duyarlılığına olan etkisi de araştırıldı. Bunun yanısıra, radyasyon uygulamasından sonra buzdolabı ısısında muhafaza edilen et örneklerinde L. monocytogenes ' in durumu incelendi. L. monocytogenes SLCC 9488 susu için, D değerleri TSB-YE, tavuk eti ve kıymada sırasıyla 0.364, 0.599 and 0.699 kGy olarak hesaplandı. Fakat, radyasyondan önce nişin ile muamele edilmiş tavuk etinde D değeri 0.598 kGy olarak bulundu. Böylece, bu ortamlarda L. monocytogenes 'in gamma radyasyonuna kısmen duyarlı olduğu sonucuna varıldı. Radyasyonun uygulandığı bu ortamlar arasında D değerlerinde farklılıklar olması beklenen bir durumdu ve muhtemelen radyasyon hassasiyetinin susa, ortama, organizmanın fizyolojik durumuna bağlı olmasından kaynaklanmaktaydı. Nişin ve gamma radyasyonunun tavuk etinde L. monocytogenes ' in inhibisyonu üzerine sinerjistik etkisi olmadığı görülmüş olmasına rağmen agar well difüzyon testinde nişinin tek basma patojene inhibitor etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Bunun yanı sıra, bütün Listeria 'nın 2.5 kGy radyasyon ile ölmediği ve tahrib olmuş hücrelerin aerobik koşullarda 4°C de üreyebildiği bulunmuştur. Yine de, düşük seviyelerde L, monocytogenes ile doğal yollarla kontamine olmuş et ürünleri için buzdolabında muhafaza öncesinde 2.5 kGy radyasyon uygulamanın bir çözüm olabileceği söylenebilir. vi ABSTRACT GAMMA RADIATION SENSITIVITY OF LISTERIA MONOCYTOGENES Gürsel, Belkıs M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Candan Gürakan January 1996, 59 pages In this study, gamma radiation sensitivity of Listeria monocytogenes in trypticase soy broth, chicken breast meat, and ground beef was determined. Effect of nisin, a kind of bacteriocin known as an inhibitory substance to L.monocytogenes, on the radiation sensitivity of this bacterium was also investigated. Moreover, behaviour of L. monocytogenes in all meat samples stored at refrigeration temperatures after irradiation treatment was examined. D values were determined as 0.364, 0.599 and 0.699kGy in trypticase soy broth-yeast extract (TSB-YE), chicken and ground meat, respectively for the strain L. monocytogenes SLCC 9488. However, it was 0.598kGy for chicken meat samples treated with nisin prior to irradiation. Thus, it was concluded that L. monocytogenes was relatively sensitive to gamma radiation in these media. Differences in D values between media in which irradiation carried out were expected and most probably due to the dependence of the radiation sensitivity to strain, medium, radiation temperature, age and physiological state of the organism. IIINişin and gamma radiation seemed not to have any synergistic effect on the inactivation of L.monocytogenes in chicken meat, nevertheless it was proved that nisin itself had an inhibitory action on the pathogen by agar well diffusion assay. It was found that, not all Listeria were destroyed by irradiation at 2.5 kGy, and the injured cells were able to grow at 4°C in the presence of air. However, the results of this study suggested that, irradiation at 2.5 kGy prior to refrigeration would be a solution for meat products naturally contaminated at low levels of L. monocytogenes. IV
Collections