Ortodontik tedavi gören bireylerde, yoğurt, probiyotik yoğurt ve doğal kefir kullanımının mutans streptekok ve laktobasil miktarı ile tükürük tamponlaması üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmalı incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasının amacı probiyotik yoğurt, yoğurt ve doğal bir probiyotik içecek olan kefir kullanımının, sabit ortodontik aygıtlar ile tedavi gören genç bireylerin ağız floralarında bulunan S. mutans (SM) ve Lactobasillus (LB) miktarlarına ve tükürük tamponlama aktivitesi üzerine oluşturduğu etkilerinin incelenmesidir.Tek kör, prospektif ve çapraz tasarım olan çalışmamız 12-18 yaş aralığındaki (15,71±1,76 yıl) en az 12 aydır (13,83± 6,02 ay) sabit ortodontik tedavi gören 24 sağlıklı adölesan (16 kız, 8 erkek) hastaya uygulanmıştır. Çalışma 6 periyota ayrılmıştır. 2, 4 ve 6. periyotlarda hastalar 2 hafta süreyle probiyotik yoğurt, yoğurt ve kefir kullanmıştır. 1, 3 ve 5. periyotlar arınma süreçleridir. Katılımcılardan her periyot sonunda tükürük örnekleri ve dental plak indeksleri toplandı. SM ve LB düzeyleri, diş plağı indeksi ve tükürük tamponlama kapasitesi sayıldı. Çalışmamızın istatistik değerlendirmesi Friedman ve Wilcoxon testleri ile yapılmıştır.Probiyotik yoğurt (T0 PY)-(T1 PY) ve kefir (T0 K)-(T1 K) tüketiminden sonra tükürükteki SM miktarlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma kaydedildi (p <0,01). Yoğurt tüketimi sonrası (T0 Y)-(T1 Y) tükürük SM miktarlarında anlamlı bir değişim görülmedi (p>0,05). Kefir (T0 K)-(T1 K) tüketiminden sonra tükürükteki LB miktarlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma kaydedildi (p <0,01). Probiyotik yoğurt (T0 PY)-(T1 PY) ve yoğurt tüketimi sonrası (T0 Y)-(T1 Y) tükürük LB miktarlarında anlamlı bir değişim görülmedi (p>0,05). Probiyotik yoğurt (T0 PY)-(T1 PY) ve kefir (T0 K)-(T1 K) tüketiminden sonra dental plak indeks ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma kaydedildi (p <0,01). Yoğurt tüketimi sonrası (T0 Y)-(T1 Y) dental plak indeksi ortalamalarında anlamlı bir değişim görülmedi (p>0,05). Probiyotik yoğurt (T0 PY)-(T1 PY) ve kefir (T0 K)-(T1 K) tüketiminden sonra tükürük tamponlama kapasitesi ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma kaydedildi (p <0,01). Yoğurt tüketimi sonrası (T0 Y)-(T1 Y) tükürük tamponlama ortalamalarında anlamlı bir değişim görülmedi (p>0,05). The aim of this thesis is to investigate the effects of probiotic yoghurt, yoghurt and a natural probiotic kefir on the amount of S. mutans (SM) and Lactobacillus (LB) and the saliva buffering activity in the mouth flora of young patients treated with fixed orthodontic devices.A single-blind, prospective and crossover study was performed in 24 healthy adolescents (16 females, 8 males), 12 – 18 years of age (mean: 15,71±1,76 years), undergoing fixed orthodontic treatment for at least 12 months (mean: 13,83± 6,02 months). The study was divided into six periods. During periods 2, 4 and 6 the volunteers ingested probiotic yoghurt, yoghurt and kefir daily for 2 weeks. Periods 1, 3 and 5 were a wash-out period. Saliva and dental plaque index were collected from each participant at the end of each period. SM and LB levels, dental plaque index and saliva buffering capacity were counted. Friedman and Wilcoxon tests were used for statistical analysis at the .05 level ol significance.A statistically significant reduction of salivary SM levels was recorded after probiotic yoghurt (T0 PY)-(T1 PY) and kefir (T0 K)-(T1 K) consumption (p<0,01). There was no significant change in salivary SM levels after consumption of yoghurt (T0 Y)-(T1 Y) (p>0,05). A statistically significant reduction of salivary LB levels was recorded after kefir (T0 K)-(T1 K) consumption (p<0,01). There was no significant change in salivary LB levels after probiotic yoghurt (T0 PY)-(T1 PY) and yoghurt (T0 Y)-(T1 Y) consumption (p>0,05). A statistically significant decrease in dental plaque index averages was recorded after consumption of probiotic yoghurt (T0 PY) - (T1 PY) and kefir (T0 K) - (T1 K) (p <0,01). There was no significant change in the mean of dental plaque index after yoghurt consumption (T0 Y) - (T1 Y) (p> 0.05). A statistically significant decrease in the saliva buffering capacity averages after consumption of probiotic yoghurt (T0 PY) - (T1 PY) and kefir (T0 K) - (T1 K) was recorded (p <0.01). There was no significant change in saliva buffering capacity averages after yoghurt consumption (T0 Y) - (T1 Y) (p> 0.05).
Collections