Kardiyovasküler ve periodontal hastalıklı bireylerde omega-3 seviyelerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kardiyovasküler ve periodontal hastalıklar dünyada yaygın olarak gözlenen `inflamasyon fenomeni` ile ortak bir patogenezi paylaşan önemli halk sağlığı patolojileridir. Literatürde iki hastalık ilişkisini değerlendiren çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte kardiyovasküler ve periodontal hastalıklı bireylerde omega-3 seviyelerinin değerlendirildiği bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile amacımız; geniş kapsamlı bir popülasyonda, günümüz konak modülasyonunda altın standart olarak kabul gören omega-3'lerden protektin ve maresin seviyelerinin değerlendirilmesidir.Çalışmamıza SDÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Poliklinikleri'ne başvuran yaşları 30-82 arasında değişen KVH'ye sahip ve sistemik olarak sağlıklı toplam 181 (123 erkek ve 58 kadın) birey dahil edildi. Test ve kontrol gruplarındaki bireylere ait sosyodemografik ve antropometrik özellikler ve KVH'li bireylerin serum örneklerinden sismetik belirteçleri kaydedildi. Tüm bireylerden plak indeksi, gingival indeks, periodontal cep derinliği, sondlamada kanama yüzdesi ve klinik ataçman seviyesini içeren klinik periodontal ve radyografik değerlendirme yapıldı. KVH'li ve sistemik sağlıklı bireylerden total salya örnekleri alınarak salya protektin ve maresin seviyeleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Verilerin analizinde SPSS 20.0 paket programı kullanıldı.KVH grubu kontrol grubuna göre düşük sosyodemografik özellikler, artmış klinik periodontal parametreler gösterdi (p<0,05). KVH'li gingivitisli (KVHg) bireylerde LY, HGB, HCT ve HDL değerleri KVH'li periodontitis (KVHp) grubuna göre artış gösterirken (p<0,05), KVHp grubunda NLR oranı KVHg grubuna göre anlamlı artış gösterdi (p<0,05). KVH'li bireyler kontrol grubuna göre azalmış salya protektin (p>0,05) ve artmış salya maresin seviyeleri (p<0,05) gösterdiler. Salya protekin seviyesi sistemik olarak sağlıklı gingivitisli grupta en yüksek seviyede iken, salya maresin seviyesi KVHp grubunda en yüksek seviyede idi. Çalışmamız omega-3'lerin kardiyovasküler ve periodontal konak modülasyonundaki yerlerinin belirlenmesine ve bu bireylerde yaşam kalitesinin arttırmaya yönelik çalışmalara ışık tutması bakımından öncü ve önemli olabilecektir. Böylece halk sağlığı adına da önemli bir adım oluşturabilecektir. Cardiovascular and periodontal diseases are important public health pathologies that share a common pathogenesis with the `inflammation phenomenon` commonly observed in the world. Although there are many studies evaluating the relationship between two diseases in the literature, there is no study evaluating the omega-3 levels in patients with cardiovascular and periodontal diseases. Our aim with this study; The evaluation of protectin and maresin levels in omega-3s considered as the gold standard in today's host modulation in a comprehensive population.A total of 181 (123 male, 58 female) individuals with systemically healthy and CVD were included in this study. Sociodemographic and anthropometric features, clinical periodontal recordings (plaque index, gingival index, periodontal pocket depth, percentage of bleeding on probing and clinical attachment level) and systemic parameters of serum samples of the patients were evaluated. In total salivary samples the levels of protectin and maresin were evaluated by ELISA. SPSS 20.0 program was used for data analysis.Patients with CVD showed low sociodemographic characteristics and increased clinical periodontal parameters compared to control group (p<0,05). LY, HGB, HCT and HDL values were significantly higher in the patients CVD with gingivitis (CVDg) than in the CVD with periodontitis (CVDp) group (p<0,05), whereas the NLR ratio in the CVDp group increased significantly compared to the CVDg group (p<0,05). Patients with CVD showed decreased saliva protectin (p<0,05) and increased saliva maresin levels (p>0,05) compared to the control group. While the level of saliva protectin was the highest in the systemically healthy gingivitis group, the level of saliva maresin was highest in the CVDp group.Our study may be pioneering and important in determining the place of omega-3s in cardiovascular and periodontal host modulation and guiding the studies to increase the quality of life in these individuals. Thus, it will be an important step for public health.
Collections