Show simple item record

dc.contributor.advisorKalyoncu, Fatih
dc.contributor.authorKutluyer, Hilal
dc.date.accessioned2020-12-10T11:26:20Z
dc.date.available2020-12-10T11:26:20Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/259865
dc.description.abstractBu tez önerisi ile ülkemize ait biyolojik kaynaklar arasında yer alan bazı makrofungusların kültürel ve ekolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma materyali olarak Üniversitemiz Biyoloji Bölümü'nde muhafaza edilen makrofungus misel koleksiyonunda yer alan beş farklı türe ait [Agaricus bresadolanus Bohus; Armillaria mellea P. Kumm.; Fomes fomentarius (L.) Fr.; Inocybe catalaunica Singer; Postia stiptica (Pers.) Jülich] miseller kullanılmıştır. Çalışmamız süresince miseller farklı sıcaklık, pH, karbon kaynağı, tuzluluk ve besiyeri miktarı gibi değişkenler karşısında gelişim düzeyleri açısından incelenmiştir. Misellerin türe göre değişmekle birlikte; optimum sıcaklık olarak 20, 25 ve 300C'de, asidite olarak 5,0; 5,5 ve 6,0 pH'da, karbon kaynağı olarak glikoz, früktoz, galaktoz ve sükroz içeren ortamda, tuzluluk olarak % 1 tuz konsantrasyonunda ve 20 ml besiyeri içeren Petri kaplarında en iyi gelişimleri gösterdikleri belirlenmiştir. Çalışmamızın devamında adı geçen makrofungus miselleri bir mikrofungus olan Aspergillus flavus ile aynı Petri kabına aşılanmış ve organizmaların karşılıklı etkileşimleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Denemeler sonucunda normalde hızlı gelişim göstererek Petri kaplarını tamamen dolduran makrofungus misellerinin A. flavus ile karşılaşınca gelişimlerini devam ettiremedikleri görülmüştür. Bu durum da doğada fungusların toprakta veya diğer yaşam ortamlarında bir arada nasıl davrandıklarının anlaşılması açısından oldukça faydalı bulunmuştur.Bu tez önerisi ile ülkemize ait biyolojik kaynaklar arasında yer alan bazı makrofungusların kültürel ve ekolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma materyali olarak Üniversitemiz Biyoloji Bölümü'nde muhafaza edilen makrofungus misel koleksiyonunda yer alan beş farklı türe ait [Agaricus bresadolanus Bohus; Armillaria mellea P. Kumm.; Fomes fomentarius (L.) Fr.; Inocybe catalaunica Singer; Postia stiptica (Pers.) Jülich] miseller kullanılmıştır. Çalışmamız süresince miseller farklı sıcaklık, pH, karbon kaynağı, tuzluluk ve besiyeri miktarı gibi değişkenler karşısında gelişim düzeyleri açısından incelenmiştir. Misellerin türe göre değişmekle birlikte; optimum sıcaklık olarak 20, 25 ve 300C'de, asidite olarak 5,0; 5,5 ve 6,0 pH'da, karbon kaynağı olarak glikoz, früktoz, galaktoz ve sükroz içeren ortamda, tuzluluk olarak % 1 tuz konsantrasyonunda ve 20 ml besiyeri içeren Petri kaplarında en iyi gelişimleri gösterdikleri belirlenmiştir. Çalışmamızın devamında adı geçen makrofungus miselleri bir mikrofungus olan Aspergillus flavus ile aynı Petri kabına aşılanmış ve organizmaların karşılıklı etkileşimleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Denemeler sonucunda normalde hızlı gelişim göstererek Petri kaplarını tamamen dolduran makrofungus misellerinin A. flavus ile karşılaşınca gelişimlerini devam ettiremedikleri görülmüştür. Bu durum da doğada fungusların toprakta veya diğer yaşam ortamlarında bir arada nasıl davrandıklarının anlaşılması açısından oldukça faydalı bulunmuştur.
dc.description.abstractWith this thesis proposal, it has been tried to determine the cultural and ecological characteristics of some macrofungi which are among the biological resources of our country. The study material consists of five different species in the collection of macrofungi mycelia kept in the Department of Biology [Agaricus bresadolanus Bohus; Armillaria mellea P. Kumm .; Fomes fomentarius (L.) Fr .; Inocybe catalaunica Singer; Postia stiptica (Pers. Jülich)] were used. During our study, the mycelia were examined in terms of their different levels of temperature, pH, carbon source, salinity and the amount of the medium. Although the mycelia vary according to type; at optimum temperature as 20, 25 and 300C; At 5,5 and 6,0 pH, it was determined that they showed the best development in Petri dishes containing 1% salt concentration and 20 ml in saline medium in glucose, fructose, galactose and sucrose as carbon source.The macrofungi mycelia mentioned in our study were inoculated into the same Petri dish as a microfungus, Aspergillus flavus, and the interaction of organisms was tried to be understood. As a result of the trials, it was observed that macrofungi mycelia which fill the Petri dishes completely by developing rapidly, could not continue their development when they encountered A. flavus. This situation was found useful in understanding how fungus behave together in soil or other living environments in nature.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleBazı makrofungus türlerine ait misellerin kültürel ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of cultural and ecological properties of some macrofungus mycelia
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-12
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMacrofungi
dc.identifier.yokid10263279
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid558717
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineTemel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess