Vitamin E`nin hipotermik kobaylarda EKG, serum lipit peroksidasyonu ve antioksidan enzim düzeyleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Meral, İsmail | |
dc.contributor.author | Mis, Leyla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:18:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:18:45Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2019-04-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258578 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmasında vitamin E uygulamasının deneysel olarak hipotermi oluşturulan kobaylarda elektrokardiyogram (EKG) bulguları, serum lipit peroksidasyonu ve antioksidan enzim düzeyleri üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmada 500-800 gr ağırlığında 30 adet sağlıklı erkek kobay (guinea pig) kullanıldı. Bir haftalık adaptasyon süresinden sonra, kobaylar her bir grupta 10 adet olacak şekilde kontrol (K), hipotermik (H) ve vitamin E uygulanan hipotermik (Vit E+H) olmak üzere 3 deneme grubuna ayrıldı. Analizler yapılmadan önce Vit E+H grubundaki kobaylara oral olarak 4 gün boyunca 460 mg/kg vitamin E verildi. Diğer iki gruba (K ve H) vitamin E verilmedi. Son vitamin E uygulamasından 24 saat sonra H ve Vit E+H gruplarında yer alan kobaylar herhangi bir anestezik veya tarankilizan madde verilmeden boyunlarının üst kısmına kadar soğuk su (10-12 0C) içerisine sokuldular ve 5 dakika soğuk su içerisinde tutuldular. Kontrol grubundaki kobaylar ise aynı yöntemle vücut ısısındaki (37 0C) su içerisinde 5 dakika tutuldular. Su içerisinden çıkarılan kobayların rektal vücut ısıları termometre ile ölçüldü ve EKG'leri çekildi. EKG çekimini takiben malondialdehit (MDA) süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve redükte glutatyon (GSH) tayini için eter ile anestezi edilen hayvanların kalbinden biri EDTA'lı olmak üzere iki plastik tüpe kan örnekleri alındı. Hipotermi oluşturulan grupta vücut ısısı önemli oranda azaldı. Üçüncü derece atriovetriküler blok ve Osborn J dalgası (erken ventriküler repolarizasyon) şekillendi. Ayrıca bu kobaylarda MDA değerinin önemli ölçüde arttığı, SOD değerinin değişmediği, GSH ve GSH-Px değerlerinin ise önemli ölçüde azaldığı görüldü. Vitamin E uygulanmış hipotermik grupta bulunan kobaylarda vücut ısısı önemli derecede düşmesine rağmen, hipotermi grubunda gözlenen bulgulara bu grupta rastlanmadı. Böylece, vitamin E'nin hipoterminin oluşturduğu lipit peroksidasyonunu ve EKG'deki değişiklikleri önlediği, ve ayrıca antioksidan savunma sistemini güçlendirdiği sonucuna varıldı. | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the effects of vitamin E treatment on electrocardiogram (ECG), blood lipid peroxidation and antioxidant enzyme activity in experimentally-induced hypothermic guinea-pigs. Thirty healthy male guinea-pigs, weighing 500-800 g were used. After one week of adaptation period, guinea-pigs were randomly divided into three experimental groups: control (C), hypothermic (H) and vitamin E-treated hypothermic (Vit E+H), each containing 10 animals. Guinea-pigs in Vit E+H group were given orally 460 mg/kg vitamin E for four days before hypothermia induction. Twenty four hours after the last vitamin E treatment, guinea-pigs in H and Vit E+H groups were cooled by immersion into cold water (10-12 0C), and the control rats were immersed into water of body temperature (37 0C) up to the neck without using any anesthetic or tranquilizer for 5 minutes. Immediately after the cooling, rectal body temperatures were measured and ECG recordings were made. After the ECG recording, blood samples for the measurements of malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels, and superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) enzyme activities were collected into heparinized and non-heparinized test tubes by cardiac puncture under an ether anesthesia. In hypothermic group, body temperature decreased significantly. Complete heart block and J wave were observed as ECG findings. In addition, MDA level was higher, SOD level was un-changed, and GSH level and GSH-Px enzyme activity were lower in hypothermic group. Although body temperature was significantly lower in vitamin E treated hypothermic guinea-pigs, findings observed in hypothermic group were not observed in this group. Thus, it was concluded that vitamin E treatment might prevent the hypothermia-induced lipid peroxidation and alterations in ECG, and increase the activity of antioxidant defense system. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Vitamin E`nin hipotermik kobaylarda EKG, serum lipit peroksidasyonu ve antioksidan enzim düzeyleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of vitamin E on ECG, blood lipid peroxidation and antioxidant enzyme activity in experimentally-induced hypothermic guinea-pigs | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-03 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10240513 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 537063 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |