Show simple item record

dc.contributor.advisorGüney, Mehtap
dc.contributor.authorKöseoğlu, Emir
dc.date.accessioned2020-12-10T11:17:23Z
dc.date.available2020-12-10T11:17:23Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-10-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258294
dc.description.abstractBu projede, farklı düzeylerde kekik yaprağı ilave edilen yonca kuru otunun in vitro KM, OM sindirilebilirliği, ME düzeyleri ile rumen parametrelerine etkisinin belirlenmesi öngörülmüştür. Bu amaçla yonca kuru otuna sırası ile %2, 4 ve 6 düzeyinde kekik yaprağı ilave edilerek daisy inkübatörde 48 saat inkübasyona bırakılacaktır. İnkübasyonun başında ve sonunda rumen parametrelerinin belirlenmesi amacı ile rumen sıvı örnekleri alınacaktır. Bu örnekleme periyodunda da in vitro sindirim parametreleri belirlenecektir.Dünya'da ve ülkemizde giderek etkilerini artırmakta olan sera gazı salınımının iştirakçısı olan çiftlik hayvanlarının tüketmiş oldukları besin maddelerinin rumende fermantasyonu sonucu doğal olarak metan gazı oluşmakta ve böylelikle hem ekolojik riskler hem de önemli oranda enerji kaybı söz konusu olmaktadır. Hayvansal ürünlere olan talebin karşılanması ve artan hayvansal üretim faaliyeti açısından ruminantlarda besin maddelerinin sindirim parametrelerinin, söz konusu hayvan lehine aromatik bitkiler ile değiştirilmesine yönelik araştırma alanı oldukça günceldir. Dolayısıyla bu yüksek lisans tezinden elde edilebilecek sonuçların, hayvan besleme alanına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.Hayvan beslemede büyüme uyarıcıları olarak kullanılan antibiyotiklerin çiftlik hayvanlarında kalıntı bırakması ve dirençli bakterilerin gelişimini artırması nedeniyle alternatif doğal maddelerden yararlanma öncelik kazanmıştır. Bu maddeler içerisinde yer alan kekik yapraklarının bünyesinde bulunan etken maddelerin antimikrobiyal ve antioksidan etkileri sayesinde rumen fermantasyonu ve besin maddelerinin sindiriminde önemli rol oynadığı ileri sürülmektedir. Dolayısıyla yöreye özgü doğal olarak yetişen kekik bitkisinin ruminantlarda sindirim ve rumen parametrelerine etkisinin tespiti de bitkinin bünyesindeki aktif bileşiklerin etkinliğinin bilinmesi bakımından önemlidir.
dc.description.abstractIn this project, in vitro dry matter (IVDMD), organiz matter digestibility (IVOMD), ME levels and rumen parameters of alfalfa hay with different levels of tymus leaf were added. For this purpose, 2, 4 and 6% of tymus leaves are added to the alfalfa hay and the daisy will be incubated for 48 hours. Rumen fluid samples will be taken at the beginning and end of incubation to determine rumen parameters. In this digestion period, in vitro digestion parameters will be determined.Methane gas is naturally produced as a result of fermentation of the nutrients consumed by livestock which is a participant of greenhouse gas emission which is gradually increasing in the world and in our country, thus both ecological risks and significant energy loss.In terms of meeting the demand for animal products and increasing animal production activity, the field of research for replacing the digestion parameters of nutrients with aromatic plants in favor of the animal is quite up-to-date. Therefore, it is thought that the results obtained from this master thesis may contribute to the field of animal nutrition.The use of alternative natural substances has gained priority as antibiotics used as growth stimulants in animal nutrition leave residues in livestock and increase the development of resistant bacteria. Due to the antimicrobial and antioxidant effects of the active substances contained in the thyme leaves contained in these substances, it is suggested that it plays an important role in rumen fermentation and digestion of nutrients. Therefore, the determination of the effect of the naturally grown tymus plant on the digestion and rumen parameters is also important in terms of knowing the activity of the active compounds in the plant.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleFarklı düzeylerde kekik yaprağı ilavesinin yonca kuru otunun in vitro sindirim parametrelerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of thymus leaf's in different levels added to alfalfa hay on in vitro digestibility parameters
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-13
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10291395
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid636890
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess